Tidligere LCE assistenter Mats Haraldsen og Marlene Andresen blir doktorgradsstipendiater

Både Mats Haraldsen og Marlene Andresen har tidligere arbeidet som assistenter på LCE. Nå har de begge blitt doktorgradsstipendiater hos ILOS. I denne artikkelen forteller de om deres kommende prosjekter. 

Fotocollage med to portrettbilder: Mats Haraldsen og Marlene Andresen.

Foto:Privat

Postmemory

Mats Haraldsen har en mastergrad i fransk litteratur, og i allmenn litteraturvitenskap. I tillegg har han studert spanskspråklig litteratur og latin. Mats sine faglige interesser sentrerer rundt litteratur skrevet på de romanske språkene, samt minnestudier og kognitive litteraturstudier.

Det er da også denne faglige bakgrunnen, samt hans store interesse for teoretiske problemstillinger, som har hatt mye å si for valget av forskningsprosjekt. Ved hjelp av minnestudier, særlig det som kalles "postmemory", og kognitivvitenskap om minner og hukommelse, vil Mats undersøke hvordan den franske forfatteren George Perec (1936-1982) behandler minnene sine fra andre verdenskrig der han mistet begge sine foreldre. «Perec var bare et barn under krigen, og hans minner fra denne tiden er derfor svært mangelfulle» forteller Mats: «Jeg vil hevde at gjennom litteraturen blir Perec både i stand til å tenke over sin egen historie, men også reflektere over hvordan den menneskelige hukommelsen fungerer», fastslår han. 

George Perec er kanskje en av de mest betydningsfulle franske forfatterne i etterkrigstiden, særlig gjennom sitt arbeide med den formeksperimenterende gruppen OULIPO. «Hans refleksjoner og praktiske arbeid med sin egen historie gir et fascinerende innblikk i hvordan litteraturen kan behandle minner», utdyper Mats. «Det gir derfor en interessant mulighet for å jobbe med teoretiske innfallsvinkler fra minnestudier og kognitivvitenskapen.»

På spørsmålet om hva han ser mest fram til ved perioden som stipendiat, svarer Mats, at han først og fremst føler seg veldig takknemlig og heldig som får ha UiO som arbeidssted, og for den faglige og administrative støtten han opplever på ILOS. «Jeg gleder meg til å få tid og ro til å fordype meg i og skrive om noen av de spørsmålene og temaene som interesserer meg mest», understreker han. 

Grensepoetikk og narratologi

Også for Marlene Andresen står utsikten til å kunne drive med det hun liker aller best på fulltid som en sterk drivkraft de kommende år som stipendiat. 

Marlene har en bachelorgrad i engelsk litteratur, og en mastergrad i allmenn litteraturvitenskap. Hennes akademiske interesser inkluderer bl.a. engelskspråklig litteratur, modernisme, barn i litteraturen og kritisk diskursanalyse for å nevne noen. 

Hennes prosjekt skal ta for seg grenser og litteraturens liminale dimensjoner i et utvalg skjønnlitterære verker av Doris Lessing, Nella Larsen, Jean Rhys og Katherine Mansfield. Sistnevnte har Marlene tidligere publisert vitenskapelige- og populærvitenskapelige artikler om for Edinburgh University Press og Store norske leksikon. 

«På nåværende tidspunkt befinner jeg meg et sted mellom grensepoetikk, narratologi og kognitiv litteraturteori», forteller hun. Marlene er særlig opptatt av hvordan tekstlig komposisjon påvirker lesere, og hva som skjer når lesere foretar en grensekryssing inn i tekstens univers. 

At Marlene søkte på stillingen som doktorgradsstipendiat i allmenn litteraturvitenskap kom seg av at hun så tydelige sammenhenger mellom grensepoetikk og sine egne faglige interesser og kompetanse: «Jeg koste meg stort mens jeg skrev prosjektskissen. Jeg føler jeg har noe å bidra med, samtidig som jeg er sulten på å lære mer», avslutter hun. 

Emneord: Doktorgradsstipendiat, LCE Av Pernille Høegh
Publisert 20. sep. 2021 09:09 - Sist endret 28. juni 2023 11:09