English version of this page

Frihet i fjellet

Under andre verdenskrig ble symboler og bilder av norsk natur en måte å omgås nazistenes regimesensur.

Et norsk flagg heist på stanga ved Turtagrø, men Skagastølstindene i bakgrunnen.

Andreas Backer, sekretær i DNT. Rettigheter: CC (Creative Commons).

Dette fotografiet innledet Den Norske Turistforenings årbok for 1943. Det er et kroneksempel på hvordan turistforeningen utviste list og brukte symboler, som det norske flagget, for å uttrykke politisk motstand mot nazistene. Fotografiet forteller en historie om fjellet som et fritt sted, unndratt flaggforbud, og hvor det frie Norge fortsatt var levende.

Gjennom andre verdenskrig ble den norske naturen hyppig skildret i bilder, litteratur og kampdikt med sterke patriotiske undertoner. Dette var i seg selv ikke noe nytt, men kan ses i forlengelse av nasjonsbyggingsprosessen i det foregående århundret. Koblingen mellom naturen og en felles nasjonal identitet muliggjorde en form for politisk aktivisme som spilte på nasjonsbyggingens resonans i norsk natur, og som langt på vei gikk under radaren hos okkupasjonsmakten.

Den Norske Turistforenings årbøker var populær lektyre blant foreningens medlemmer, og har blitt utgitt hvert år siden 1868. Da DNT markerte 75-årsjubileum i 1943, ble fjellet valgt som tema for årboken, hvor fjellet nærmest er å lese som en metafor for fedrelandet. Fremst i boken troner dette fotografiet med underteksten: «Skagastølstindene sett fra Turtagrø». Teksten er misvisende, for det er det forbudte norske flagget, vaiende i vinden i Vest-Jotunheimen, som er bildets egentlige motiv, mens Store Skagastølstind, Norges tredje høyeste fjell, ligger delvis gjemt bak en sky. Budskapet forsterkes i det påfølgende åpningsinnlegget. Her beskrev daværende formann i DNT, Wilhelm Munthe, hvordan det å gå i fjellene var en måte å ta del i et nasjonsfellesskap på, og flettet listig inn en strofe fra «Ja, vi elsker». Han forstod friluftslivet som ensbetydende med samhold og politisk motstand.

Tidligere hadde friluftsliv i fjellet vært et gode for de få og privilegerte, og gjenspeilet klasseskillene i det norske samfunnet. Med okkupasjonen endret dette seg. I årbøkene fra krigsårene kan vi lese om hvordan nordmenn fra alle samfunnslag valfartet til fjells i sommersesongene, og i løpet av krigen steg medlemstallene i DNT til mer enn det dobbelte. Friluftslivet ble altså tilgjengelig for stadig flere og var et yndet avbrekk for et krigsrammet folk. Det kan også tyde på at DNTs budskap nådde fram: Å gå i fjellet ble en måte å gå for Norge. Naturen var et fristed som rommet en felles lengsel, og hvor nordmenn kunne møtes i et nasjonsfellesskap. I kraft av dette ble det å omtale eller leve ut friluftslivet en politisk symbolsk handling, og skillet mellom naturen som en metafor og som et sted å være, kollapset og ble det samme.

Fortellinger

Et bilde med podcast-symbol

Podcast med utgangspunkt i fotografiet, laget av studenter i masteremnet HIS4050 Historieformidling.

Skjult motstand til folket!

Lenke til podcast på Historie nå-bloggen.

Under andre verdenskrig og Tysklands okkupasjon av Norge ble de fleste medier og former for uttrykk underlagt sensur. Dette betyr at tyskerne innførte forhåndskontroll av hva man kunne trykke av meninger og informasjon.

Blant de mange tingene som preget nordmenns hverdag i denne perioden blir dette ofte trukket frem. Fordi man var under sensur og ikke hadde ytringsfrihet slik vi kjenner den i dagens samfunn måtte man finne nye måter å få frem budskapet sitt på. Det ble viktig for motstandskvinner og -menn å få ut beskjeder som kunne holde den norske moralen oppe.

I denne samtalen forteller vi om hvordan nordmenn og organisasjoner klarte å avholde holdningskampanjer i denne perioden. Dette gjør vi gjennom å se på julekort og en katalog for Den norske turistforening. Hvilke symboler brukte de og hvor kom disse fra? Og hvordan reagerte okkupasjonsmakten på bruken av disse? Med litteratur hentet fra Norsk folkemuseum, samt historikere som Hans Fredrik Dahl og Ingun Grimstad ønsker vi å ta med lytteren til Norge under andre verdenskrig og vil prøve å besvare disse spørsmålene.

Laget av Aslak Hovland, Espen Brandt Fjeld, Hanna Elise Hagebakken, Kristian Thorsen Schoute, Sofie Mina Stålesen. 2022.

Videre lesning

Anker, Peder. Livet er best ute. Friluftslivets historie og filosofi. Oslo: Kagge forlag, 2022.

Skjerstad, Randi. "Der landet ble samlet. Friluftsliv som norgeshistorie 1940 – 1970". Mastergradsavhandling, Universitetet i Oslo, 2021. http://urn.nb.no/URN:NBN:no-90619.

Slagstad, Rune. (Sporten)- En idéhistorisk studie. Oslo: Pax forlag, 2015.

Tordsson, Björn. "Å svare på naturens åpne tiltale. En undersøkelse av meningsdimensjoner i norsk friluftsliv på 1900-tallet og en drøftelse av friluftsliv som sosiokulturelt fenomen". Doktorgradsavhandling, Norges idrettshøgskole, 2003.

 

 

Emneord: Andre verdenskrig, nasjonalisme, fotografi, Den Norske Turistforening, DNT Av Randi Skjerstad
Publisert 22. sep. 2022 10:10 - Sist endret 29. nov. 2023 21:57