English version of this page

Midtveisevaluering ved ILOS

Det er obligatorisk for alle ph.d.-kandidater ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS) å gjennomføre en midtveisevaluering av avhandlingsprosjektet.

Hensikten er å danne seg et best mulig inntrykk av retningen prosjektet tar, hvordan kandidaten ligger an og hva som gjenstår av arbeidet med avhandlingen ved ca 60–70% studieløp. Midtveisevalueringen skal gi konkrete faglige og praktiske innspill til det avsluttende arbeidet. Ved artikkelbaserte avhandlinger kan hovedfokuset gjerne være på kappen og eventuelle gjenstående artikler, men publiserte arbeider kan også legges fram slik at det blir mulig å vurdere helheten.

Ekstern leser

Sentralt i midtveisevalueringen står en ekstern fagperson som leser tilsendt tekst. Hovedveilederen og kandidaten velger selv hvem dette skal være. Man kan også spørre medveilederen om å foreslå noen aktuelle navn. Hovedveilederen har ansvar for å invitere den eksterne leseren og finne et tidspunkt som passer. Kandidaten velger i samråd med veileder ut noen tekstutdrag som skal vurderes. Dette kan for eksempel være utkast til introduksjon eller kappe (ved artikkelbasert avhandling) og to kapitler eller artikler. Tekstene, samt en innholdsfortegnelse og fremdriftsplan for arbeidet med avhandlingen, sendes til den eksterne leseren senest tre uker før midtveisevalueringen.

 

Eksterne lesere som har kort og enkel reisevei skal som hovedregel delta fysisk på midtveisevalueringen, mens de som har lang reisevei, og særlig de som må bruke fly over lengre distanser for å komme til Oslo, som hovedregel skal delta digitalt/på Zoom. Kort og enkel reisevei betyr at det er mulig å reise med tog eller buss, eller tilsvarende kort flyreise. Medveileder kan også delta, men vi bekoster ikke reise.

ILOS dekker et honorar til ekstern leser på 5000 kr. Hvis medveileder også inviteres med, dekker ILOS et honorar på 1000 kr. Ph.d.-rådgiveren og administrasjonskonsulenten ordner det praktiske rundt reise, opphold og honorar.

Form

Evalueringen bør ta form som en utvidet veiledning der den eksterne leseren deltar sammen med kandidat, hovedveileder og eventuelt medveileder. Det nærmeste fagmiljøet kan godt inviteres til å delta, men det er viktig å sikre at kandidaten får en ærlig og kritisk tilbakemelding fra den eksterne leseren, noe som ikke nødvendigvis lar seg gjøre foran et stort publikum.

Gjennomføring

I forkant av midtveisevalueringen forbereder den eksterne leseren kommentarer til det tilsendte materialet. Tekstene skal også gjøres tilgjengelige for de øvrige deltakerne på midtveisevalueringen. Evalueringen skal følge en 4-punktsplan, og vare i minimum 3 timer. Tiden brukt på hvert punkt i planen kan justeres etter behov:

  1. Kandidaten gjør kort rede for status for prosjektet (10-20 minutter).
  2. Ekstern leser gir sine kommentarer (30-60 minutter).
  3. Det gjennomføres en faglig diskusjon hvor alle deltakerne i evalueringen kan komme med bidrag (60-90 minutter).
  4. Møtet avsluttes med en gjennomgang av framdriftsplanen (ca. 30 minutter).

Når midtveisevalueringen er gjennomført, skriver ekstern leser en rapport på engelsk, eller det språket som brukes i avhandlingen. Rapporten skal være på 2-3 sider, og sendes til kandidaten med kopi til veileder og ILOS v/ph.d.-rådgiver.

Midtveisseminar

Dersom kandidaten og hovedveilederen ønsker å arrangere et åpent seminar i forbindelse med evalueringen er dette mest aktuelt der hvor stipendiaten er knyttet til en forskergruppe. Seminaret må være interessant for, og tiltrekke seg flere interne deltagere ved instituttet enn bare stipendiat og veileder. Seminaret arrangeres av forskergruppen, men finansieres over PhD-budsjettet avhengig av tilgjengelige midler. Aktuelle eksterne innledere på seminaret er de som allerede deltar i midtveisevalueringen, dvs. ekstern leser og medveileder. PhD-kandidaten skal også presentere et paper basert på avhandlings-prosjektet. Hvorvidt seminaret avvikles fysisk eller digitalt, bestemmes ut i fra vilkårene om kort og enkel reisevei.

For mer informasjon om ordningen, ta kontakt med ph.d-rådgiver.

NB: Ordningen som gir mulighet til å arrangere midtveisseminar avvikles fra og med august 2024.

Publisert 9. mars 2021 08:41 - Sist endret 1. mars 2024 15:37