Hør norsk økonomisk historie på P2 i sommer

Hvordan er det blitt slik at vi lever i et av verdens rikeste land? Landets fremste økonomiske historikere svarer, i den UiO-produserte radioserien «Norges vei til rikdom».

Norske handelsskip på 1800-tallet

I episode to snakker gjestene Jan Eivind Myhre (UiO) og Pål Thonstad Sandvik (NTNU) om årene 1840 til 1875, perioden som inntil da hadde den raskeste vekst i norsk økonomisk historie. En viktig årsak var oppsving i verdenshandelen som skipsfartsnæringen og eksportnæringene dro nytte av. Maleri av Frederik Martin Sørvig fra 1861. Foto: Stiftelsen Bergens Sjøfartsmuseum CC BY-SA 4.0

 «Norges vei til rikdom» sendes i P2 hver søndag kl. 16:03 fra 27. juni.

– Gjennom fortellinger og analyse får lytteren mye kunnskap om selve motoren i vår samfunnsutvikling, nemlig økonomien. Serien byr på gode historier om enkeltmennesker, næringsliv, staten og det norske folk, sier produsent Ane Bjølgerud Hansen.

Til vanlig er Bjølgerud Hansen redaktør for nettstedet Norgeshistorie.no. Miljøet rundt Norgeshistorie.no har spesialisert seg på formidling gjennom radio, og dette er den tredje serien de har produsert for NRK P2. Den blir også tilgjengelig som podkast.

Veien til rikdom startet før oljen

Første episode handler om hvordan landets elite strevde med å etablere en egen norsk økonomi med bank, pengeøkonomi og skatt etter 1814. Lenge sto landet på falittens rand og det var først etter noen år det ble klart at det kom til å gå bra rent økonomisk.

De påfølgende episodene omhandler blant annet de ulike næringenes utvikling og utfordringer, industrien som etablerte seg og krisetider på begynnelsen av 1900-tallet, og den jevne velstandsutviklingen i andre halvdel av 1900-tallet.

– Veien til rikdom startet lenge før Norge fant oljen, sier Ellen Cathrine Lund, programleder for serien og faglig leder i Norgeshistorie.no.

– Vi må tilbake til 1800-tallet for å forstå hvordan naturgitte forhold, solide institusjoner og fravær av korrupsjon har gitt det norske folk et godt utgangspunkt. Kvinnenes rolle i norsk økonomi er også viktig, så det har vi viet en hel episode til, sier hun.

Opptur alt under krigen?

Episode seks handler om andre verdenskrig. Krigen skapte enorme ødeleggelser, men Hitlers ambisjoner for Norge, med byggeprosjekter som veier, flyplasser, jernbane og anlegg, tilførte landet et overskudd av verdier totalt sett, får vi høre av professor Hans Otto Frøland (NTNU) og forsker og konservator Ketil Gølme Andersen (Teknisk museum).

Hitler og Albert Speer i 1939. Foto av Heinrich Hoffman/Bundesarchiv.
Her ser vi Hitler og Albert Speer i 1939. Speer kom selv til Norge for å overse noen av de mest omfattende byggeprosjektene. Foto av Heinrich Hoffmann/Bundesarchiv. Lisens: CC BY SA 3.0

Følg Norgeshistories podkast

Første episode sendes søndag 27. juni kl. 16:03. Alle episodene blir liggende i NRK-appen og kan lett hentes opp via lenker fra Norgeshistorie.

Dette er fjerde sesong av Norgeshistories podkast. Foregående sesonger har handlet om klimahistorie, media og religion.


Interessert i forskning fra Det humanistiske fakultet? Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!

Publisert 15. juni 2021 11:47 - Sist endret 19. juni 2021 10:56