Fakespeak - språket i falske nyheter. Utfordringer og muligheter ved å studere språket i desinformasjon i norsk, engelsk og russisk.

Bli med når Elizaveta Kibisova, Nele Põldvere, Silje Susanne Alvestad og Asbjørn Følstad gjennomgår falske nyheter på forskjellige språk.

Det engelske ordet "News". Bokstavene er bygget opp av at det står "Fake" mange ganger smått.

Foto: A1Cafel

Mange av oss har opplevd at enkle språklige kjennetegn, som utformingen av overskrifter og budskap, kan indikere om nyhetsinnhold og informasjon på internett er til å stole på eller ikke. Videre har forskning vist at hvordan vi uttrykker oss, kan påvirkes av om vi lyver eller snakker sant. Fakespeak-prosjektet går i dybden på hva lingvistisk analyse kan bidra med for å identifisere og bekjempe falske nyheter.

I presentasjonen vil forskerne berøre utfordringer og muligheter ved å undersøke språket i falske nyheter i tre ulike språk og kulturer - engelsk i USA, norsk i Norge og russisk i Russland. De vil også gjøre rede for forskningsfronten når det gjelder språket i falske nyheter generelt, med hovedvekt på engelsk språk, herunder presentere sine egne funn, og dernest vil de redegjøre for arbeidet med russisk og Russland spesielt. Blant annet vil vi se at det ikke bare finnes ett språk i falske nyheter, men flere, og at en spesiell type setningsadverbialer ser ut til å være overrepresentert i falske nyheter. 

 

Elizaveta Kibisova er PhD-stipendiat i Fakespeak-prosjektet ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, UiO

Nele Põldvere er postdoktor i Fakespeak-prosjektet ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, UiO

Silje Susanne Alvestad er forsker og leder av Fakespeak-prosjektet ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, UiO

Asbjørn Følstad er sjefforsker ved SINTEF Digital i Oslo og deltaker i Fakespeak-prosjektet
 

Arrangementet er i samarbeid med Universitetsbiblioteket, vil foregå på engelsk og er åpent for alle.

Emneord: Fake News, Russland, USA, Norge
Publisert 18. jan. 2024 16:53 - Sist endret 18. jan. 2024 18:35