Frankrike forklart

I denne podkasten inviterer Kjerstin Aukrust fra UiO og Franck Orban fra HiØ kompetente og frankofile gjester til samtale om temaer som er viktige for å forstå det som skjer i Frankrike i dag, og for å vite mer om landets historie, politikk og kultur.

Kjerstin Aukrust (UiO) og Franck Orban (HiØ).
Foto: Tom Egil Jensen, Institutt for Journalistikk.

Episoder

 • Hva vil Macron med NATO og EUs forsvar? Med Bjørn Olav Knutsen 29. mars 2020

  Ukens tema er Macron, NATO og fremtiden til EUs forsvar. I november 2019 sjokkerte president Macron en hel verden da han sa at NATO var hjernedød. Hvorfor sa han dette og hva betyr det for Frankrikes forhold til NATO? Dagens gjest er Bjørn Olav Knutsen, forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt og førsteamanuensis ved Nord universitet. (Opptak gjort 11. februar. Neste episode kommer etter påske.)

 • Hvordan påvirket koronaviruset kommunevalget i Frankrike? 22. mars 2020

  Første omgang av det franske kommunevalget fant sted 15. mars. Etter planen skulle det avholdes en andre omgang 22. mars, men den har blitt utsatt pga. koronaepidemien. Regjeringen har nå innført svært strenge tiltak for å bremse spredningen av viruset. Hvorfor avlyste president Macron andre valgomgang, men ikke første? Hvordan har den helsekrisen Frankrike og verden opplever påvirket valget? Og hva forteller de foreløpige resultatene av første valgomgang oss? Dette er temaer Franck Orban og Kjerstin Aukrust tar opp i ukens episode.

 • Pensjonsreformen i Frankrike - sett fra venstre. Med Roy Pedersen 16. mars 2020

  I ukens "Frankrike forklart" spesial er tema den franske pensjonsreformen. Dette er andre del, der vi prøver å forklare og belyse reformen sett fra venstre, sammen med Roy Pedersen, tidligere leder i LO Oslo. Han svarer på hvorfor han er kritisk til reformen, og hvorfor han mener den vil svekke president Macron. Han forklarer også forskjellen på norsk og fransk fagbevegelse.

 • Pensjonsreformen i Frankrike - sett fra høyre. Med Mathilde Fasting 16. mars 2020

  I ukens "Frankrike forklart" spesial er tema den franske pensjonsreformen. Dette er første del, der vi prøver å forklare og belyse reformen sett fra høyre, sammen med Mathilde Fasting fra tenketanken Civita. Hun svarer på hvorfor hun mener reformen er nødvendig, og hvorfor hun håper president Macron klarer å gjennomføre den, til tross for mye motstand.

 • Hvor viktig er årets kommunevalg i Frankrike? Med Raino Malnes 8. mars 2020

  Tema denne gangen er det kommende kommunevalget i Frankrike, som skal avholdes 15. og 22. mars. Dette valget er viktigere enn tidligere kommunevalg, spesielt for president Emmanuel Macron. Hvorfor? Hvordan ser det politiske landskapet i Frankrike ut akkurat nå, og hva kan vi forvente oss av dette valget? Hvilke byer bør man følge ekstra godt med på? Med oss for å snakke om dette har vi Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

 • Hvordan påvirkes Frankrike av Brexit? Med Øivind Bratberg 1. mars 2020

  I ukens episode ser vi nærmere på det fransk-britiske forholdet. Hvordan vil dette endre seg nå som Storbritannia går ut av EU? Hva har Brexit å si for Frankrike? Vi får hjelp av Øivind Bratberg, førstelektor i statsvitenskap ved UiO og ekspert på britisk politikk, til å svare på disse spørsmålene.

 • Hva vil Macron med EU? Med Paal Frisvold 25. feb. 2020

  Tema for ukens episode er Frankrike og EU. Var det europeiske fellesskapet egentlig en fransk idé? Hva er Frankrikes forhold til EU i dag? Og hva vil egentlig president Macron med EU? Vi diskuterer disse spørsmålene og flere andre med EU-kjenner Paal Frisvold fra europeiskpolitikk.no.

 • Hva skjer i Frankrike i 2020? 16. feb. 2020

  I første episode av Frankrike forklart snakker Kjerstin Aukrust og Franck Orban om hva som er verdt å følge med på i Frankrike i 2020 sammen med journalist og forfatter Tove Gravdal.

 • Frankrike forklart - en ny podkast om Frankrike 11. feb. 2020

  Snart kommer en podkast om Frankrike! Med Kjerstin Aukrust og Franck Orban.

Mer ...

 

Abonner på Frankrike forklart

Abonner direkte på Undervisningsplikten fra iTunes Abonner på Spotify

Publisert 28. jan. 2020 10:25 - Sist endret 21. feb. 2020 15:41