Frankrike forklart

I denne podkasten inviterer Kjerstin Aukrust og Geir Uvsløkk fra UiO og Franck Orban fra HiØ kompetente og frankofile gjester til samtale om temaer som er viktige for å forstå det som skjer i Frankrike i dag, og for å vite mer om landets historie, politikk og kultur.

Kjerstin Aukrust (UiO) og Franck Orban (HiØ).
Foto: Tom Egil Jensen, Institutt for Journalistikk.

Episoder

 • Hvorfor er fransk mat så god? Med Knut Stene-Johansen 12. sep. 2021

  I denne episoden snakker vi om franske mattradisjoner. Hvorfor og hvordan har fransk gastronomi fått en så sterk posisjon internasjonalt? Hvilken plass har den i det franske kulturlandskapet og i Norge? Dette er spørsmål vi diskuterer med ukens gjest Knut Stene-Johansen, professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo og anerkjent gastronom.

 • Trues Frankrike av islamistisk separatisme? 29. aug. 2021

  I høstens første episode er tema islamistisk separatisme, et begrep som har vært mye omtalt i Frankrike den siste tiden i forbindelse med en ny lov som skal styrke sekularisme og republikanske prinsipper. Hvor kommer ordet «separatisme» fra? Finnes det ulike former for separatisme i Frankrike? Hvilken realitet ligger bak uttrykket «islamistisk separatisme»? Dette er spørsmål vi drøfter med ukens gjest Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, professor ved Institutt for kultur- og språkvitenskap, Universitetet i Stavanger.

 • Regionvalg i Frankrike - hvilke konsekvenser for 2022? Med Kjerstin Aukrust og Franck Orban 29. juni 2021

   

  De franske region- og fylkesvalgene ble avholdt 20. og 27. juni og endte med en historisk lav valgdeltagelse, et sterkt resultat for høyresiden, et oppløftende utfall for venstresiden, og et nederlag både for Marine Le Pens og Emmanuel Macrons partier. Hva forteller valgresultatet om det politiske landskapet i Frankrike og hva kan dette bety for presidentvalget neste år? Dette er spørsmål som Kjerstin og Franck drøfter i denne spesialepisoden.

 • Hva betyr fotballandslaget for franskmenn? Med Øyvind Steen Jensen 20. juni 2021

  I denne episoden snakker vi om fransk fotball. Bakgrunnen er årets fotball-EM, som går av stabelen fra 11. juni til 11. juli. Hvor godt forberedt er det franske landslaget i år, og hva er likheter og ulikheter med tidligere utgaver av «les Bleus»? Hva betyr landslaget og fotball for franskmenn og for fransk politikk? Ukens gjest er Øyvind Steen Jensen, tidligere journalist, korrespondent for France Football i Norge og norsk representant ved utdelingen av Ballon d'Or.

 • Hva kjennetegner den franske Metoo-bevegelsen? Med Kristin Skare Orgeret 6. juni 2021

  I denne episoden diskuterer vi Metoo-bevegelsen i Frankrike, samt de feministiske tradisjonene den bygger på og viderefører. Finnes det en fransk feminisme? Hva kjennetegner den i så fall, og hvordan forholder den seg til Metoo-bevegelsen? Dette er spørsmål vi drøfter sammen med ukens gjest, Kristin Skare Orgeret, professor ved Institutt for Journalistikk og Mediefag ved OsloMet.

 • Hva var Pariskommunen? Med Svein Erling Lorås 23. mai 2021

  I denne episoden tar vi opp en historisk hendelse som inntraff for nøyaktig 150 år siden, i tidsrommet 18. mars-28. mai 1871: Pariskommunen. Hva skjedde i disse ukene i Paris? Hva betydde Pariskommunen for franskmenn og resten av Europa, og hvordan omtales hendelsen i dag? Vår gjest er Svein Erling Lorås, historiker og pensjonert universitetslektor i fransk områdekunnskap ved Universitetet i Oslo.

 • Fransk litteratur på norsk. Med Lene Sandvold Evensen 9. mai 2021

  I denne episoden drøfter vi utgivelsen av fransk litteratur i Norge. Hvilke franske forfattere liker nordmenn å lese? Hvordan velger forlagene ut bøkene som skal oversettes og hva kjennetegner den franske litteraturen som oversettes til norsk? Dette er spørsmål vi diskuterer sammen med ukens gjest, Lene Sandvold Evensen, redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal.

 • Hvorfor elsker franskmenn karikaturtegninger? Med Sarah Camille Hervé 25. apr. 2021

  I denne episoden ser vi nærmere på den franske karikaturtradisjonen. Når begynte franskmenn å lage politiske karikaturer og hvilken rolle spilte de i den offentlige debatten? Hvorfor har de blitt en institusjon? Er det fremdeles tilfellet i dag, eller har man begynt å endre syn på dem? Dette er spørsmål som vi drøfter med ukens gjest, Sarah Camille Hervé, Ph.D.  i idéhistorie fra UiO.

 • Hvor stor er motesektoren i Frankrike? Med Véronique Pouillard 11. apr. 2021

  I denne episoden ser vi nærmere på motesektoren i Frankrike, særlig «haute couture». Hvordan håndterer franske luksusmerker den globale konkurransen og hvordan har de klart seg gjennom Covid-krisen? Hvem kjøper luksusproduktene og hvem produserer dem? Dette er spørsmål vi drøfter med ukens gjest, Véronique Pouillard, professor i historie ved UiO. 

 • Er Frankrike likhetens land? Med Kjetil Jakobsen 28. mars 2021

  I denne episoden drøfter vi likhet og ulikhet i Frankrike med utgangspunkt i forskningsarbeidet til den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty. Er virkelig Frankrike likhetens land eller er det franske samfunnet langt på vei er preget av ulikhet? Dette diskuterer vi med Kjetil Jakobsen, professor i historie ved Nord universitet.

Mer ...

 

Abonner på Frankrike forklart

Abonner direkte på Undervisningsplikten fra iTunes Abonner på Spotify

Publisert 28. jan. 2020 10:25 - Sist endret 9. juli 2021 13:37