Frankrike forklart

I denne podkasten inviterer Kjerstin Aukrust fra UiO og Franck Orban fra HiØ kompetente og frankofile gjester til samtale om temaer som er viktige for å forstå det som skjer i Frankrike i dag, og for å vite mer om landets historie, politikk og kultur.

Kjerstin Aukrust (UiO) og Franck Orban (HiØ).
Foto: Tom Egil Jensen, Institutt for Journalistikk.

Episoder

 • Hvem er Emmanuel Macron? Med Tone Magni Finstad Vestheim 31. mai 2020

  I vårens siste episode av Frankrike forklart snakker vi om presidenten i Frankrike, Emmanuel Macron. Hvem er han, egentlig? Hvordan kom han til makten i en alder av 39 år, og hvordan har han markert seg som president fram til nå? Vår gjest er Tone Magni Finstad Vestheim, som i fjor ga ut boka «Emmanuel Macron. Kampen om Frankrike».

 • Fransk streikehistorie - før og nå. Med Idar Helle 24. mai 2020

  Hvorfor er det så ofte streik i Frankrike? Hva er de historiske røttene til den franske streike- og protesttradisjonen? Hva er de viktigste streikene i fransk historie? Og hva preger protestkulturen under president Macron? Vår gjest er historiker Idar Helle, som har både norsk og fransk fagbevegelse og arbeidsliv som sitt spesialfelt.

 • Hvilken fremtid for den tysk-franske motoren i EU? Med Kate Hansen Bundt 17. mai 2020

  Denne uken er tema forholdet mellom Tyskland og Frankrike, og det tysk-franske parets fremtid i EU. Hva er den historiske bakgrunnen for det tette forholdet mellom de to europeiske stormaktene? Hvor viktig har relasjonen mellom Frankrike og Tyskland vært opp gjennom EUs historie? Hvorfor har de to landene håndtert koronakrisen på så ulikt vis, og hva vil krisen ha å si på lengre sikt for det europeiske samarbeidet? Med oss for å snakke om dette har vi Kate Hansen Bundt, som er generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomiteen, og ekspert på tysk politikk.

 • Portforbud i Frankrike – gjenåpning neste? Med Vibeke Knoop Rachline 10. mai 2020

  Siden 17. mars har det vært portforbud i Frankrike, som har vært hard rammet av koronaviruset. Hvordan har dette portforbudet fortonet seg for franskmenn flest? Hva syns de om myndighetenes håndtering av pandemien og tiltakene de har måttet forholde seg til? Og hva skjer nå, når Frankrike så smått skal gjenåpnes? Vi har med oss journalist og forfatter Vibeke Knoop Rachline, som bor i Paris og har følt disse tiltakene på kroppen. Episoden ble tatt opp 5. mai.

 • President Macron og koronakrisen i Frankrike. Med Tone Magni Finstad Vestheim 3. mai 2020

  Ukens tema er president Macrons håndtering av den franske koronakrisen. Hvordan har han kommunisert med velgerne i denne perioden? Blir han nødt til å redefinere seg selv og vil han måtte legge om politikken som følge av pandemien? Og hvilke konsekvenser kan håndteringen av krisen ha for presidentvalget i 2022? For å snakke om dette har vi med oss journalist Tone Magni Finstad Vestheim, som i fjor ga ut boka «Emmanuel Macron. Kampen om Frankrike».

 • Live fra Litteraturhuset – del 2. Med Torbjørn Røe Isaksen, Hege Moe Eriksen og Asbjørn Øverås 26. apr. 2020

  Denne uken sender vi del 2 av et opptak fra en samtale på Litteraturhuset i Oslo 23. august 2019. Hør våre gjester statsråd Torbjørn Røe Isaksen, NRKs Hege Moe Eriksen og redaktør i Aschehoug Asbjørn Øverås snakke om de gule vestene, franske opprør, populisme, Charles de Gaulle, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, og det nye politiske landskapet i Frankrike.

 • Live fra Litteraturhuset – del 1. Med Torbjørn Røe Isaksen, Hege Moe Eriksen og Asbjørn Øverås 20. apr. 2020

  I dette opptaket fra et arrangement på Litteraturhuset i Oslo 23. august 2019 er tema «Hvorfor satse på Frankrike? Nytten og gleden av å kunne fransk.» Her får du høre statsråd Torbjørn Røe Isaksen snakke om det franske dannelsesidealet og hvor viktig det er for norsk næringsliv at nordmenn kan flere språk enn engelsk, NRKs Hege Moe Eriksens fortelle om møtet med det franske skolesystemet og fordelen ved å kunne fransk som utenriksjournalist, og redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Aschehoug Asbjørn Øverås gi tips om hvilke nyere franskspråklige romaner det er verdt å få med seg.

 • Terror i Frankrike. Med Vibeke Knoop Rachline 13. apr. 2020

  For fem år siden begynte en ny terrorbølge i Frankrike. Hva skjedde egentlig i 2015, og hvordan har terroren preget det franske samfunnet i tiden etterpå? Ukens gjest er journalist og forfatter Vibeke Knoop Rachline, som nylig ga ut boken «Terror i Europas hjerte». Vi gjør oppmerksom på at opptaket ble gjort 11. februar. I episoden blir det nevnt at rettssaken mot terroristene bak angrepet mot bl.a. Charlie Hebdo i januar 2015 begynner snart. Den skulle opprinnelig ha startet 4. mai med 14 personer på tiltalebenken, men er nå utsatt pga. koronaviruset.

 • Hva vil Macron med NATO og EUs forsvar? Med Bjørn Olav Knutsen 29. mars 2020

  Ukens tema er Macron, NATO og fremtiden til EUs forsvar. I november 2019 sjokkerte president Macron en hel verden da han sa at NATO var hjernedød. Hvorfor sa han dette og hva betyr det for Frankrikes forhold til NATO? Dagens gjest er Bjørn Olav Knutsen, forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt og førsteamanuensis ved Nord universitet. (Opptak gjort 11. februar. Neste episode kommer etter påske.)

 • Hvordan påvirket koronaviruset kommunevalget i Frankrike? 22. mars 2020

  Første omgang av det franske kommunevalget fant sted 15. mars. Etter planen skulle det avholdes en andre omgang 22. mars, men den har blitt utsatt pga. koronaepidemien. Regjeringen har nå innført svært strenge tiltak for å bremse spredningen av viruset. Hvorfor avlyste president Macron andre valgomgang, men ikke første? Hvordan har den helsekrisen Frankrike og verden opplever påvirket valget? Og hva forteller de foreløpige resultatene av første valgomgang oss? Dette er temaer Franck Orban og Kjerstin Aukrust tar opp i ukens episode.

Mer ...

 

Abonner på Frankrike forklart

Abonner direkte på Undervisningsplikten fra iTunes Abonner på Spotify

Publisert 28. jan. 2020 10:25 - Sist endret 21. feb. 2020 15:41