Frankrike forklart

I denne podkasten inviterer Kjerstin Aukrust og Geir Uvsløkk fra UiO og Franck Orban fra HiØ kompetente og frankofile gjester til samtale om temaer som er viktige for å forstå det som skjer i Frankrike i dag, og for å vite mer om landets historie, politikk og kultur.

Kjerstin Aukrust (UiO) og Franck Orban (HiØ).
Foto: Tom Egil Jensen, Institutt for Journalistikk.

Episoder

 • Kan falske nyheter ødelegge presidentvalget i 2022? Med Elin Strand Larsen 21. nov. 2021

  I denne episoden ser vi på hvordan falske nyheter preget presidentvalgkampen i Frankrike i 2017 og diskuterer i hvilken grad det kan skje igjen ved neste presidentvalg i 2022. Hvem står bak slike forsøk på manipulasjon og hva kan gjøres for å forhindre en negativ påvirkning? Vår gjest er Elin Strand Larsen, førsteamanuensis i medievitenskap ved Institutt for informasjonsteknologi og kommunikasjon, Høgskolen i Østfold.

 • Har Macron endret fransk utenrikspolitikk? Med Pernille Rieker 7. nov. 2021

  Presidentperioden til Emmanuel Macron går nå mot slutten. Hvordan har han forvaltet Frankrikes utenrikspolitikk siden 2017? Har den vært preget av kontinuitet eller brudd i forhold til tidligere franske presidenter? Vi drøfter disse spørsmålene sammen med ukens gjest Pernille Rieker, seniorforsker ved NUPI.

 • Hva er «århundrets rettssak» i Frankrike? Med Vibeke Knoop Rachline 24. okt. 2021

  I denne episoden drøfter vi rettssaken mot gjerningsmennene bak de grusomme attentatene i Paris 13. november 2015. Den begynte 8. september og blir kalt “århundrets rettssak” i Frankrike. Hva har skjedd så langt og hvor viktig er den for franskmenn? Vår gjest er Vibeke Knoop Rachline, frilansjournalist og forfatter.

 • Hvordan ser franskmenn på nordmenn? Med Lorelou Desjardins 10. okt. 2021

  I denne episode snakker vi om kunsten å være norsk – for en franskmann. Hvordan oppleves det norske samfunnet kontra det franske? Hvilke verdier styrer oss bevisst eller ubevisst? Og ikke minst, hvordan blir Norge og nordmenn sett på med franske øyne? Vi drøfter dette med ukens gjest, Lorelou Desjardins, jurist, blogger og spaltist i VG.

 • Stoler franskmenn på statsmakten? Med Bernt Hagtvet 26. sep. 2021

  I denne episoden snakker vi om franskmenns tillit til staten og til landets politiske ledere. De gule vestene og Covid-krisen har vist hvor viktig et sterkt tillitsforhold er når kriser inntreffer. Men hva skaper eller undergraver tillit? Hvordan kan et tillitsbrudd repareres? Vår gjest er Bernt Hagtvet, professor emeritus i statsvitenskap ved UiO og professor II i internasjonale studier ved Bjørknes Høyskole.

 • Hvorfor er fransk mat så god? Med Knut Stene-Johansen 12. sep. 2021

  I denne episoden snakker vi om franske mattradisjoner. Hvorfor og hvordan har fransk gastronomi fått en så sterk posisjon internasjonalt? Hvilken plass har den i det franske kulturlandskapet og i Norge? Dette er spørsmål vi diskuterer med ukens gjest Knut Stene-Johansen, professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo og anerkjent gastronom.

 • Trues Frankrike av islamistisk separatisme? 29. aug. 2021

  I høstens første episode er tema islamistisk separatisme, et begrep som har vært mye omtalt i Frankrike den siste tiden i forbindelse med en ny lov som skal styrke sekularisme og republikanske prinsipper. Hvor kommer ordet «separatisme» fra? Finnes det ulike former for separatisme i Frankrike? Hvilken realitet ligger bak uttrykket «islamistisk separatisme»? Dette er spørsmål vi drøfter med ukens gjest Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, professor ved Institutt for kultur- og språkvitenskap, Universitetet i Stavanger.

 • Regionvalg i Frankrike - hvilke konsekvenser for 2022? Med Kjerstin Aukrust og Franck Orban 29. juni 2021

   

  De franske region- og fylkesvalgene ble avholdt 20. og 27. juni og endte med en historisk lav valgdeltagelse, et sterkt resultat for høyresiden, et oppløftende utfall for venstresiden, og et nederlag både for Marine Le Pens og Emmanuel Macrons partier. Hva forteller valgresultatet om det politiske landskapet i Frankrike og hva kan dette bety for presidentvalget neste år? Dette er spørsmål som Kjerstin og Franck drøfter i denne spesialepisoden.

 • Hva betyr fotballandslaget for franskmenn? Med Øyvind Steen Jensen 20. juni 2021

  I denne episoden snakker vi om fransk fotball. Bakgrunnen er årets fotball-EM, som går av stabelen fra 11. juni til 11. juli. Hvor godt forberedt er det franske landslaget i år, og hva er likheter og ulikheter med tidligere utgaver av «les Bleus»? Hva betyr landslaget og fotball for franskmenn og for fransk politikk? Ukens gjest er Øyvind Steen Jensen, tidligere journalist, korrespondent for France Football i Norge og norsk representant ved utdelingen av Ballon d'Or.

 • Hva kjennetegner den franske Metoo-bevegelsen? Med Kristin Skare Orgeret 6. juni 2021

  I denne episoden diskuterer vi Metoo-bevegelsen i Frankrike, samt de feministiske tradisjonene den bygger på og viderefører. Finnes det en fransk feminisme? Hva kjennetegner den i så fall, og hvordan forholder den seg til Metoo-bevegelsen? Dette er spørsmål vi drøfter sammen med ukens gjest, Kristin Skare Orgeret, professor ved Institutt for Journalistikk og Mediefag ved OsloMet.

Mer ...

 

Abonner på Frankrike forklart

Abonner direkte på Undervisningsplikten fra iTunes Abonner på Spotify

Publisert 28. jan. 2020 10:25 - Sist endret 9. juli 2021 13:37