Professor Hilde Henriksen Waage mottar UiOs Formidlingspris 2024

– Fordi at jeg har stått i mediestormer et helt liv, opplever jeg at dette er en stor anerkjennelse for arbeidet jeg har gjort, sier Hilde Henriksen Waage. 

Kvinne med briller og halvlangt hår. Foto.

Hilde Henriksen Waage er professor i historie ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, og forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO). Foto: Ola Gamst Sæther / Apollon.

– Hilde Henriksen Waage fortjener virkelig denne ærefulle prisen, og det er en stor glede å gratulere henne. Hun har utvist enestående innsats og dedikasjon til sitt arbeid innenfor det som er et både komplekst og konfliktfylt fagområde, sier dekan Frode Helland. 

– Med stor ro og autoritet formidler hun innsikt og imponerende nyanserte analyser av konflikter som utspiller seg her og nå, og bidrar slik til en mer opplyst offentlighet.

Økt kunnskapsnivå er viktig 

Henriksen Waage mener at det er viktig for det norske folk å få økt kunnskap om Israel-Palestina-konflikten.

 – Meningene og følelsene er veldig sterke, men de står ikke alltid i forhold til kunnskapsnivået. Det er fritt frem å ha veldig sterke meninger, men veldig ofte er de ikke kunnskapsmessig basert, mener hun. 

– Jeg har derfor sett det som min oppgave å bidra så godt jeg kan med å øke nettopp denne kunnskapen, slik at folk skal få bedre grunnlag for egne meninger. Folkeopplysning kan man vel kalle det på godt norsk.

En stor belastning

Henriksen Waage har alltid vært opptatt av forskningsformidling og mener at forskere ikke skal forske for skrivebordsskuffen. Likevel har det vært en stor belastning å fronte en av verdens vanskeligste konflikter. 

Hun har fått mye hets, klager og drapstrusler underveis, til tross for at forskningen hennes har vært internasjonalt anerkjent. 

– Det var aldri meningen å være veldig tøff. Jeg er ikke født tøff, men det har alltid vært veldig viktig for meg å stå støtt i mine sko som historiker og forsker når jeg har møtt stor motstand, sier hun. 

– Min forskning har vist seg å være bunnsolid. Den har tålt tidens tann og står like støtt i dag som for 30 år siden. Som forsker og historiker har jeg bevisst valgt at jeg ikke kan være forsker og holde meg inne med det makta i Norge synes var det politisk korrekte å mene. 

En kritisk og balansert formidler 

Komiteen beskriver Henriksen Waage som en tydelig, kritisk og balansert formidler av Midtøsten. 

 – Mediene søker til Henriksen Waage både for korte, presise kommentarer og for dyp historisk innsikt. Hun deltar i samfunnsdebatten med forskningsbasert og grundig argumentasjon, hvor hun formidler et klart og tydelig budskap solid forankret i empirisk forsking, heter det i begrunnelsen.

Prisene deles ut 2. september på UiOs årsfest, og vinnerne mottar et kunstverk og 250 000 kroner.

Publisert 22. mai 2024 15:15 - Sist endret 22. mai 2024 15:15