Historier som endret verden – LIVE: Det franske kolonirikets fall

Lenge var Frankrike verdens nest største kolonirike med kolonier i alle verdensdeler. I løpet av få tiår etter andre verdenskrig gikk det fullstendig i oppløsning. Hva skjedde? 

To hvite menn med hatt sitter utendørs i fluktstoler. Bak stolen til den ene mannen sitter et lite, afrikansk barn og bak den andre mannen står en afrikansk mann med blikket vendt ned mot bakken. Svart/hvitt foto.

Franske koloniadministratorer i Kongo i 1905. Foto: J. Audema, Public domain, via Wikimedia Commons 

Gå til Facebook-arrangementet

Innbyggerne i fransk Indokina og Algerie fikk sin selvstendighet etter to brutale og langvarige kriger på 1940- og 1950-tallet.  

De franske koloniene i Afrika – sør for Sahara – fikk gradvis større selvstyre, før de med noen unntak ble selvstendige på fredelig vis.  

Hva var årsakene til skredet av selvstendighetserklæringer etter andre verdenskrig? Hvordan så franske innbyggere på sitt eget land under kolonitiden? Og hvilke følger har kolonitiden hatt? 

Denne live-utgaven av podkasten Historier som endret verden (gjenklangstudio.no), utforsker Frankrikes kolonihistorie og det franske kolonirikets fall.

Camilla Seppola og Teresa Mantorski setter stemningen med et musikalsk innslag. De skal spille duett nummer fem av den franske barokk-komponisten Jean-Marie Leclair.    

Du møter 

Kvinne med lyst hår og blå øyne ser rett i kamera. Foto.
Kjerstin Aukrust. Foto: UiO.
  • Kjerstin Aukrust er førsteamanuensis i fransk litteratur og kulturkunnskap ved Universitetet i Oslo. Hun har undervist i Frankrikes kolonihistorie og de påfølgende avkoloniseringsprosessene. Aukrust er også medprogramleder i podkasten «Frankrike forklart» som tar for seg aktuelle temaer knyttet til Frankrike i dag, og landets historie, politikk og kultur.  
  • Christian Konglund er programleder i podkasten Historier som endret verden. Hver uke inviteres en ekspert som forteller om en mer eller mindre kjent historisk hendelse eller person som har fått store konsekvenser. 

Praktisk informasjon 

Dette arrangementet tas opp og blir en episode i podkasten «Historier som endret verden». 

Deichman Romsås ligger på Romsås senter. Finn veien med Google maps.  

  • Avstand fra Jernbanetorget til Romsås T-banestasjon: 22 minutter (linje 5 Vestli) 
  • Gåavstand fra Romsås T-banestasjon: 3 minutter (heis direkte fra T-banestasjon til Romsås senter (2. etg). 

For deg som kjører: Det er gratis parkering i 2 timer. 

Et øye. Illustrasjon.Inn i historien – Humaniorafestivalen 2024

Fra 7. til 21. mars inviterer Universitetet i Oslo til festival om historie. Bli med på samtaler, foredrag, filmvisning, byvandring, og mye mer – på Deichmans biblioteker og ved flere andre kulturinstitusjoner.

Arrangementene er gratis og åpne for alle!


Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!


Vil du studere ved UiO?

Sjekk hva du lærer, hvilke jobber du kan få og hvordan det er å være student.

Se vårt studietilbud
Publisert 29. jan. 2024 11:41 - Sist endret 11. mars 2024 16:58