Sverre Fehn og arkitektgruppen PAGON

Mannen som tegnet Bøler bibliotek er en av Norges mest betydningsfulle arkitekter. Sammen med resten av medlemmene i arkitektgruppen PAGON fikk han svært mye å si for moderne norsk arkitektur.

Et avlangt, modernistisk bygg med plen foran. Foto.

Bøler samfunnshus og svømmebasseng tegnet av Sverre Fehn. Foto: Teigen fotoatelier / DEXTRA Photo, CC BY-SA 4.0, via DigitaltMuseum. 

Gå til Facebook-arrangementet

I årene rundt 1950 var Sverre Fehn en av flere unge arkitekter som var involvert i den norske arkitektgruppen PAGON (Progressive Arkitekters Gruppe Oslo Norge). Arkitektene i denne gruppen skulle få stor betydning for moderne norsk arkitektur.  

I tillegg til Fehn, var sentrale medlemmer av PAGON nestoren Arne Korsmo, Christian Norberg-Schulz, Geir Grung, Håkon Mjelva, Odd Østbye og danske Jørn Utzon. 

I dette foredraget vil kunsthistoriker Espen Johnsen fortelle om hvordan påvirkningen og idéflyten mellom arkitektene i PAGON, gjennom reiser og fellesprosjekter, var tettere og større enn hva vi hittil har kjent til. Det gjelder særlig hvordan deres arkitektur forholdt seg til naturen, og ble inspirert av både fremmede kulturer og samtidige arkitekter.  

Mann med halvlangt grått hår. Foto.
Espen Johnsen. Foto: Silje Pileberg / UiO. 

Deichman Bøler er tegnet av Sverre Fehn og ble oppført i 1972. I sitt foredrag vil Johnsen også komme inn på noen av Fehns mange planer for Bøler samfunnshus og bibliotek. 

Du møter 

Espen Johnsen er professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo. 

Foredraget er basert på utdrag fra Johnsens nylig utkomne bok PAGON: Scandinavian Avant-Garde Architecture 1946–56 (bloomsbury.com, engelsk side)

Praktisk informasjon 

Deichman Bøler ligger i Bølerlia 3C, rett over gata for Bøler senter. Finn veien med Google maps.  

  • Avstand fra Jernbanetorget til Bøler T-banestasjon: 19 minutter (linje 3 Mortensrud) 
  • Gåavstand fra Bøler T-banestasjon: 4 minutter 

Et øye. Illustrasjon.Inn i historien – Humaniorafestivalen 2024

Fra 7. til 21. mars inviterer Universitetet i Oslo til festival om historie. Bli med på samtaler, foredrag, filmvisning, byvandring, og mye mer – på Deichmans biblioteker og ved flere andre kulturinstitusjoner.

Arrangementene er gratis og åpne for alle!


Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!


Vil du studere ved UiO?

Sjekk hva du lærer, hvilke jobber du kan få og hvordan det er å være student.

Se vårt studietilbud
Publisert 29. jan. 2024 11:48 - Sist endret 11. mars 2024 10:48