– Veldig bra at universitetet tilbyr denne muligheten

For studentene Borgar Nilsen og Vibeke Botilsrud har de tverrfaglige studieprogrammene ved UiO åpnet mange dører mot framtiden.

 

– På videregående syntes jeg realfag var så døllt. Aldri i livet om jeg skulle bli ingeniør eller noe sånt. Men nå har jeg blitt skikkelig opptatt av koding og synes det er veldig spennende og kult, forteller Borgar Nilsen.

De er en av studentene i det første kullet som begynte på UiOs Honours-program høsten 2019. Honours er en bachelorprogram der humaniora- og realfagstudenter følger et mer ambisiøst løp, der man har et felles tema på tvers av egen fordypning. Temaet for de første årskullene er kunstig intelligens.

På videregående var Nilsen mest opptatt av språk, musikk og filosofi, men de var veldig usikre på hva de skulle studere, og om de i det hele tatt ville begynne å studere med en gang. Samme dag som søknadsfristen gikk ut snublet Nilsen over Honours-programmet.

– Honours passet meg perfekt fordi det ga meg muligheten til å studere flere av tingene jeg er mest interessert samtidig, og på den måten kjøpe meg tid til å finne ut hva jeg vil gjøre i framtiden, forklarer de.

Glad i hardt arbeid

Vibeke Botilsrud var i årevis hundre prosent sikker på at hun skulle studere jus.

– Jeg er glad i struktur og liker å jobbe hardt. Måten jurister arbeider på tiltalte meg. Jusstudiet gir også mange muligheter senere fordi det kan brukes til så mye forskjellig, forklarer hun.

Da valget likevel falt på det nye programmet Filosofi, Politikk og Økonomi (FPØ) var det, som med Nilsen, tverrfagligheten og den unike kompetansen det gir, som veide tyngst.

– Prikken over i´en for meg var fokuset på klimaendringene. Det er et utrolig viktig tema i samfunnet i dag og noe som opptar meg veldig, forteller hun.

Får tett oppfølging

Undervisningsformen var også en viktig faktor for studievalgene.

– Når det er såpass få studenter gir det et tettere samhold i gruppa. Man får også et tettere forhold til foreleserne, og det gjør det enklere å stille spørsmål og få hjelp, forklarer Botilsrud.

– Jeg har veldig positive erfaringer fra jeg var på utveksling i Tyskland på videregående. Der ble vi undervist i små grupper og fikk tett oppfølging. Det førte til at jeg utviklet meg veldig fort og veldig bra, sier Nilsen.

De mener det å få en slik oppfølging på et så nytenkende og framtidsrettet program er et kjempeprivilegium.

– Jeg er veldig ydmyk for privilegiet vi har fått og for de ekstra ressursene som brukes på oss. Jeg syns det er veldig bra at universitetet tilbyr denne muligheten. Ikke fordi jeg synes noen få skal få tilgang til flere ressurser enn flertallet på bakgrunn av karakterer, men jeg har blitt veldig bevisst på hvordan slike tverrfaglige programmer kan øke kvaliteten på utdanningen. Jeg håper det vil komme alle studentene til gode i framtiden, sier Nilsen.

Gir mange muligheter

Hva framtiden bringer for studentene er fortsatt oppe i lufta, men en ting er sikkert. Med den brede kompetansen de har fått fra Honours-programmet og FPØ er mulighetene mange.

– Jeg vurderer fortsatt jus, men også noe innen menneskerettigheter eller internasjonal politikk, sier Botilsrud.

– Jeg har blitt bitt av kunstig intelligens-basillen. Kanskje jeg vil gjøre noe innen det, men jeg vet ikke, sier Nilsen.

– Nå skal jeg bruke studietiden på å snuse meg fram til det konkrete feltet som passer meg best, og uansett hva det blir, vet jeg at alle tingene jeg har vært borti på studiet vil komme godt med.


Les mer om Honours-programmet for bachelorstudenter

Les mer om bachelorprogrammet Filosofi, politikk og økonomi 

Les intervju om tverrfaglige studieprogram med prorektor Gro Bjørnerud Mo og studiedekan Gunn Enli

 
Av Ida Løvdahl Alvsen
Publisert 10. des. 2020 15:39 - Sist endret 14. des. 2020 16:39