34. Du får jobb! Helena Brodtkorb og Gisle Hellsten om arbeidslivets behov for humanister

Undervisningsplikten kan høres i alle podkast-tjenester. Dette er et tekstalternativ til episode 34.

I denne episoden handler det om arbeidslivsrelevans, og Gunn Enlis gjester er Gisle Hellsten, leder av Karrieresenteret og skribent, og Helena Brodtkorb, kommunikasjonssjef i Folio og tidligere HF-student.

Brodtkorb synes det er fint å være tilbake på UiO. Hun husker rutinene og roen ved å ta trikken til Blindern og nyte privilegiet ved å lese store tenkere i fred og ro. Hellsten har lang fartstid ved UiO, med studier ved SV-fakultetet og jobben ved Karrieresenteret. Nå savner han at studentene finner veien tilbake til campus, da får de bedre kontakt og for Karrieresenteret er det lettere å svare på det de lurer på.

Brodtkorb forteller om veien fra studiet til jobben som kommunikasjonssjef. Hun studerte kunsthistorie, som hun ikke opplevde som arbeidslivsrelevant, og museologi, hvor hun hadde relevant internship og deltidsjobb. Med A på masteroppgaven hadde hun god selvtillit, men slet med å få jobb, og følte seg avvist da hun søkte jobber hun ikke en gang ville ha. Hun ble trygg på å skrive, og skrev bok og frilanssaker. Nå bruker hun håndtverket sitt i utviklerbransjen.

Hellsten kan bekrefte at det er vanlig å få dårlig selvtillit og bruke lang tid på å finne jobb.Jobb er viktig for identitet, dermed blir det veldig vanskelig i overgangen hvor det tar tid. Men de aller fleste får jobb, betrygger han.

Brodtkorb jobber i en utrygg bransje, selv om hun trodde hun ville jobbe i staten, eller lignende. Hun har skrevet boka Svartebok for deg som vil opp og frem, sammen med Ida Jackson. Det er en leken bok om hvordan å tjene penger, med tips og råd, særlig til de som drømmer om å jobbe med interessene sine, særlig kunst og kultur.

Hellsten understreker at UiO ikke er en yrkesskole, og at den utfordrende oppgaven for studenter er å vri fokus over på hva man skal gjøre, ikke så mye hva man skal bli.

Brodtkorb sier tekst er en veldig viktig ferdighet i produktutvikling. Teknologibransjen er desperate etter folk med kompetanse i språk, og estetisk og kulturell forståelse kommer godt med når du for eksempel skal skrive riktige ord på viktige knapper, i det som kalles UX writing - user experience writing.

Både Hellsten og Brodtkorb skriver spalter i avsier. Hellsten gir råd om ulike sider ved arbeidslivet, og sier han ser at mange har dårlig selvtillit og trenger oppmuntring. Brodtkorb fikk mange skriveopprdrag etter hun skrev bok om å bli mamma.

Hun kaller utdannelsen en intellektuell ryggsekk, som gjør hun kan skrive mye om kunst og kultur.

De snakker om en spalte hvor Hellsten svarte på spørsmål om hva kvinner skal gjøre i intervju hvis de er gravide, noe som er mer kontroversielt enn mange tror.

Enli spør om hvordan utdannelsen er knyttet til dannelse - hvordan man er som menneske. Brodtkorb tror utdannelser fra SV og HF nettopp handler om å finne ut hvem man vil være - gjennom det man leser, og menneskene man møter. Hellsten tror dannelse er noe av det viktigste i dagens samfunn.

Enli spør om råd for at UiO kan gjøre studiene mer arbeidslivsrelevante. HF vil styrke fakultetets posisjon, og ser at selv om fagene har stor verdi i seg seg selv, er dialogen med arbeidslivet er en del av å bevisstgjøre kandidatene om hvordan kunnskapen kan anvendes.

Brodtkorb er usikker på om det arbeidslivsrelevans alltid bør være målet. Hellsten mener også det er for mye fokus på resultat, når studiene er en prosess. Han gir HF terningkast seks i å knytte studiene tettere til arbeidslivet.

Publisert 26. nov. 2021 10:21 - Sist endret 26. nov. 2021 10:21