Undervisningsplikten

En podkast med studiedekan Gunn Enli for alle som er opptatt av høyere utdanning i Norge.

Studiedekan Gunn Enli smiler i samtale med noen vi ser bakfra. Foto.

Episoder

 • 31. Johan Tønnesson og Iris Furu om klarspråkstudiers relevans i arbeidslivet
  30. sep. 2021

  Hvor relevante er humaniorautdanningene for arbeidslivet? Johan Tønnesson fikk nylig UiOs utdanningspris for arbeidet med bachelorprogrammet i klart språk. Han møter forslagsredaktør og tidligere HF-student Iris Furu på studiedekan Gunn Enlis kontor for å snakke om hvilke grep som kan tas for å knytte studietid og yrkesliv tett sammen. Litt retorikkprat blir det også tid til.

  Se tekstalternativ til podkasten.

 • 30. Henrik Asheim om humanioras rolle i høyere utdanning
  25. juni 2021

  Henrik Asheim har vært forsknings- og høyere utdanningsminister gjennom en utfordrende pandemitid. I Undervisningsplikten peker han på hvilke lærdommer fra tvangsdigitaliseringen som kan komme godt med i framtidas mer fleksible utdanning. Sammen med Gunn Enli diskuterer han også hva som bør gjøres med høyt frafall, behovet for humaniora på tvers av fag, og hvor viktig akademisk frihet er for samfunnet.

  Se tekstalternativ til lydopptaket.

 • 29. Jørgen Sejersted om mangfold i humaniora og akademia etter pandemien
  14. juni 2021

  Består de humanistiske fagmiljøene av champagnesosialister og hvit middelklasse som ikke evner å inkludere hele befolkningen? Hva skal fakultetene i så fall gjøre med det? Gunn Enli har besøk av Jørgen Sejersted, dekan ved Det humanistiske fakultet i Bergen. De tar for seg rekrutteringsproblemer, lærdommer fra pandemien og hvilke trusler akademia står overfor. Og litt Erasmus Montanus.

  Les en utfyllende beskrivelse av innholdet i episoden.

 • 28. Jonas Gahr Støre om framtidas utdanning og verdien av studietida ved Sciences Po
  12. mai 2021

  Arbeiderpartiets leder mener eliteaspektet ved utdannelsen han tok i Frankrike er overvurdert, men takker likevel tiden i utlandet for sitt sosialdemokratiske politiske engasjement. Jonas Gahr Støre besøker Gunn Enlis kontor og snakker om verdien av humanistiske fag, om å gjøre universitetene relevante i de store samfunnsutfordringene og om ambisjonene for utdanningspolitikken etter høstens valg.

 • 27. Curt Rice om pandemikonsekvenser (og muligheter) for likestilling, kontorbruk og studenter
  30. apr. 2021

  Oslomet-rektor Curt Rice er vant til å skape overskrifter. Twitter-rektoren besøker Gunn Enli for å diskutere studentenes vanskelige situasjon, debatten om vurdering av eksamen og hvilke nyttige erfaringer koronapandemien tross alt har gitt akademia.

 • 26. Guri Melby om fullføringsreformen, historiefaget og overgangen fra videregående til høyere utdanning
  16. apr. 2021

  Blir det slutt på historiefaget i videregående skole? Og hva betyr endringer i videregående opplæring for utdanningen av morgendagens lektorer? Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby svarer på Gunn Enlis bekymringer om fullføringsreformen, og deler sine tanker om hvordan elever best rustes for overgangen fra videregående til høyere utdanning.

  Følg Undervisningsplikten på Facebook

 • 25. Makt og muligheter i en digital verden
  18. des. 2020

  Da korona-pandemien stengte Norge i 2020, ble universitetene tvangsdigitalisert på teknologiselskapenes nåde. Er det mulig å finne en nordisk modell for digitale medier, eller er det blitt umulig å ta makta tilbake fra amerikanske tech-giganter? Gunn Enli snakker med to av Norges fremste eksperter på digitalisering og sosiale medier, Ida Aalen, gründer, medieviter og samfunnsdebattant, og Hilde Nagell, forfatter, statsviter og rådgiver i Tankesmien Agenda.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

 • 24. Hjemme-alene-undervisning: Hvordan blir «generasjon skjermstudent»?
  11. des. 2020

  Gjør digital undervisning relasjonen mellom studenter og lærer mer likestilt og åpen, eller øker avstanden når professorer fremfører monologer foran svarte Zoom-skjermer? Masterstudent i medievitenskap og podkaster, Krister Jung, møter samfunnsdebattant og underviser i filosofi, Aksel Braanen Sterri, på Gunn Enlis kontor for å diskutere læring og relasjonsbygging over digitale plattformer.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

 • 23. Kampen om konsentrasjonen
  27. nov. 2020

  Det er eksamenstid, og mange undervisere bekymrer seg for studentenes konsentrasjon. Har det blitt vanskeligere å konsentrere seg ved lesing av lange tekster? Marte Blikstad-Balas forsker på lesing og bruk av internett i undervisning, og Kari Spjeldnæs har nettopp gitt ut bok om å lese. De deler oppdatert forskning og svarer på Gunn Enlis bekymringer.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

 • 22. Må undervisningen bli som Netflix og Snapchat?
  30. okt. 2020

  I episode 22 av Undervisningsplikten snakker Gunn Enli med litteraturprofessor Nils Axel Nissen som aldri vil gå tilbake til tavle og kritt, og Torgeir Waterhouse rydder opp i digitaliseringsfrykt og forestillinger om invaderende teknologi.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

Mer ...

Abonner på Undervisningsplikten

Abonner direkte på Undervisningsplikten fra iTunes Abonner på Spotify

Publisert 11. sep. 2019 12:57 - Sist endret 25. juni 2021 11:27