Siri Sande forteller om tidlig norsk forskning i Italia

Det var fullt hus da Instituttet åpnet dørene for det italienske publikum torsdag 20. juni, og mange lovord til Siri Sande for hennes presentasjon av Instituttet's forhistorie. 

Flyfoto fra ca. 1960

Mer enn 150 italienere fant veien til Det norske institutt i Roma i Viale Trenta Aprile på Åpen Dag, et årlig arrangement i den internasjonale kulturmåneden i Roma.

Siri Sande fortalte om norsk forskning i Roma fra 1800-tallet og frem til grunnleggelsen av Det norske institutt i 1959.

"Det norske institutt er ungt, fra 1959, men det vil ikke si at forskere ikke fattet interesse for Roma før den tid. Historikeren Peter Andreas Munch kom til Roma i 1858 fordi han skrev om middelalderen i Norge og hadde behov for tilgang til Vatikanets arkiver. Faren til Sigrid Undset, arkeologen Ingvald Undset (1852 - 1893) var den første til å lansere idèen om et norsk institutt i Roma".

Se Siri Sandes presentasjon (på italiensk). 

Besøkende kunne bli kjent med Instituttets bibliotek, se fotoutstillingen "60 år med norske studenter i Roma", nyte utsikten fra terrassen, og se norsk film med italiensk undertekster. Filmen "Kongens nei" ble introdusert av kulturansvarlig på den norske ambassaden Linda Gaarder, og ble mulig takket være utlån fra Norsk filminstitutt

Den internasjonale kulturmåneden i Roma organiseres av Unione Internazionale degli istituto di archeologia, storia e storia dell'arte som Det norske institutt i Roma er medlem av. 

Se Instituttets facebooksider for bilder fra arrangementet. 

Publisert 21. juni 2019 17:53 - Sist endret 1. okt. 2020 20:13