Korona-epidemien i Roma - oppdatering

Nye regler fra januar 2022:
Vaksine nødvendig for det meste frem til juni

Illustrasjon. koronavirus

Italienske myndigheter har utstedt nye regler (i kraft fra 10. januar til 15. juni 2022) for å begrense smitte. Det er nødvendig med et såkalt «Super Green Pass» for en rekke adganger, blant annet:

• Museer, gallerier og utstillinger
  • Bibliotek og arkiver
  • Offentlige kontorer og banker
  • Kollektivtransport (krever også munnbind type FFP2)
  • Hotell, restauranter, barer og uteservering

Kun fullvaksinerte og personer som har hatt covid-19 (ikke mer enn seks månder siden siste dose eller sykdom) har «Super Green Pass». Unntak gjelder kun for de som ikke kan vaksineres av helsemessige årsaker, og som kan dokumentere dette med legeerklæring.

Innreiseregler

Innreise til Italia krever negativ covid-test ved avreise (Hurtigtest tatt ikke mer enn 24 timer før ankomst Italia eller PCR tatt ikke mer enn 48 timer før ankomst). Alle må fylle også ut EU Passenger Locator Form https://app.euplf.eu/ .  Det kreves bekreftelse på vaksinasjon eller friskmelding fra covid-19 i de siste 6 månedene for å slippe karantene. Reglene og smittesituasjonen er i endring, og de som skal reise til Roma bør følge med  på den offisielle websiden for innreiseregler til Italia:

Smittesituasjonen i Roma

I likhet med andre europeiske storbyer er smitten stigende i Roma i januar 2022. Norge og Italia har omtrent like stor del av befolkningen vaksinert, men smittetallene i Italia ligger litt høyere enn Norge både i absolutte og relative tall. I statistikken kan Lazio sammenlignes med Norge (henholdsvis 5,8 og 5,4 millioner innbyggere):

Covid tall pr. 9. januar 2022. Tall fra Folkehelse-
instituttet, Helsedirektoratet og La Repubblica

Norge

Lazio

Tilfeller siste 28 dager

Antall døde siste 28 dager (pr. 9. januar)

Innlagt på sykehus

Innlagt på intensivavdeling

Døde siste døgn (pr. 5. januar)

Fullvaksinert del av befolkning

72 %

74 %

På grunn av den stigende smitten, er det trolig at Roma (Lazio fylke) vil bli klassifisert som orange i løpet av måneden; det vil i hovedsak ha konsekvenser for de som ikke er vaksinert. Museer, bibliotek, restauranter osv. vil fortsatt holde åpent.

Det norske institutt i Roma

Vaksinesertifikat er obligatorisk for adgang til Instituttet og bruk av biblioteket. Alle besøkende bes kontrollere feber før de kommer til instituttet, og må vaske eller desinfisere hender og fremvise koronasertifikat ved ankomst. Bruk av maske er obligatorisk når man beveger seg rundt på Instituttet, men kan tas av når man sitter i ro, og holder god avstand og følger smitteverntiltak ellers.

Vi anbefaler studenter og forskere å ta tredje vaksinedose før avreise til Roma. Studenter som skal ha undervisning og utveksling i utlandet kan opplyse om det slik at de får prioritet for vaksinering.

Nyttige websider relatert til COVID-19:

Publisert 12. jan. 2022 10:43 - Sist endret 14. jan. 2022 15:31