English version of this page

Francesco D'Angelo er gjesteforsker ved Instituttet denne høsten

Francesco er en av få italienske historikere som har spesialisert seg innenfor Skandinavisk middelalder, og er særlig opptatt av de historiske forbindelsene mellom Italia og Skandinavia under middelalderen.

Bildet kan inneholde: briller, synsomsorg, skulder, skjegg, smil.

Francesco D'Angelo. Foto: Marthilde Cordt-Hansen.

Francesco forteller at interessen for skandinavisk middelalder er voksende i Italia, særlig blant studenter og unge. Francesco skriver på italiensk og engelsk og forteller at Skandinavisk middelalder er et tema med et bredt publikum i både Italia og internasjonalt, og har et stort internasjonalt fagmiljø. Ifølge Francesco har italienske forskere tradisjonelt konsentrert seg om Italia. Derfor har Italias forbindelser under middelalderen til regioner som Skandinavia forblitt utenfor deres søkelys. Francesco ønsker å avdekke disse forbindelsene med sin forskning. Tematikken har fått mer oppmerksomhet i nyere tid blant historikere, men det er fortsatt mye å undersøke. Ofte er språket en begrensing som kan ha ført til at Skandinavisk middelalder er forblitt atskilt fra middelalderhistorien forøvrig. 

Bokomslag Francesco D'Angelo
Francescos bok om den norske korsfarerkongen Sigurd Jorsalfare (1090-1130) utkom i 2021.

Francesco forteller at kildene og beretningene om forbindelsene mellom Skandinavia og Italia i middelalderen er en historie om et mer sammenflettet Europa med mer kontakt og kunnskap mellom nord og sør enn man kanskje så for seg tidligere. Kontakten mellom Skandinavia og Italia viser oss et mer polysentrisk Europa der utveksling og møter på tvers av kulturer og landegrenser oppsto hyppigere enn man har vært oppmerksom på tidligere. Francesco mener at å belyse dette forholdet er viktig i en globalisert verden og kan bidra til å gi en ny forståelse av middelalderen. Francescos neste prosjekt tar for seg forholdet mellom det romersk-katolske pavedømmet og de tre Skandinaviske kongedømmene Norge, Sverige og Danmark fra 1100 til 1400.  

I løpet av sitt gjesteforskeropphold vil Francesco presentere forskningen sin på instituttseminar 26. september.

 

Av Marthilde Cordt-Hansen (MITRA-praktikant/UiO)
Publisert 8. sep. 2023 12:31 - Sist endret 15. sep. 2023 13:46