English version of this page

Rasmus Brandt 80 år!

Vår tidligere instituttleder, professor emeritus Rasmus Brandt, har nylig fylt 80 år. Vi gratulerer med jubileet og takker for alt Rasmus har betydd for instituttet og norsk forskning i Roma! 

Bildet kan inneholde: bokhylle, hylle, bok, smil, bord.

Rasmus Brandt i biblioteket på Det norske institutt i Roma. Foto: Anne Nicolaysen

Johann Rasmus Brandt ble født 27.01.1943. Han studerte klassisk arkeologi, kunsthistorie og klassiske språk ved universitetene i Oslo og Bergen. I 1970 mottok han et stipend fra Oxford University, hvor han tok en DPHil-grad i 1975 med professor Martin Robertson som veileder. Han har også en Dr. philos. i klassisk arkeologi fra UiO. I 1975 ble Brandt visedirektør ved Det norske institutt i Roma, en stiling han satt i frem til 1983. Hans ankomst i Roma sammenfalt med oppstarten av de fellesnordiske utgravningene i Ficana ved Ostia, det første utgravningsprosjektet der Det norske instituttet deltok. Rasmus Brandt ledet den norske delen av prosjektet fra 1975 til 1981. Materialet fra Ficana ble også temaet for hans dr. philos-grad avlagt ved Universitetet i Oslo i 1994: Ficana. Studi su una communità dell’età di ferro nel Latium (VIII-VI sec. a. c. (senere publisert under tittelen Scavi di Ficana vol.II.1: Il periodo protostorico e arcaico. Le zone di scavo 3.b-c, Rome 1996). 

Bildet kan inneholde: se, gest, har, reise, landskap.
Rasmus Brandt har undervist mangfoldige årskull med norske studenter i Italia. Her fra Selinunte på Sicilia. Foto: Lilli Stenius

I 1976-1978 deltok Rasmus Brandt i den danske utgravningen av et fort fra republikansk tid ved La Giostra i Latium, og i perioden 1989-1994 var han del av det amerikansk-ledede prosjektet for utgravninger på Palatatinhøyden i Roma. I 1996 tiltrådte Rasmus Brandt stillingen som direktør for Det norske institutt i Roma. Fra 2003 og frem til han gikk av med pensjon var han professor i klassisk arkeologi ved Universitetet i Oslo. 

I 1997 tok Brandt initiativet til prosjektet  Theatrum Roma. The Christianization of the Imperial Capital. En av målsetningene for dette prosjektet, som varte til 2001 og inkluderte studenter og forskere fra flere norske universiteter, var å styrke båndene mellom Det norske institutt i Roma antikkforskere i Norge. Fra 1998 til 2002 var Rasmus Brandt også ansvarlig for den fellesnordiske utgravningen av en romersk villa ved Nemisjøen. 

Takket være Rasmus Brandt kunne en gruppe norske studenter delta i de italienske utgravningene av Hierapolis (Pamukkale) in det sørvestlige Tyrkia i 2007. Dette prosjektet, finansiert av Norges forskningsråd, ble senere utvidet med deltakelse fra norske forskere i andre disipliner. Brandt ledet prosjektet til 2013.

In 2005 ble Rasmus Brandt tlidelt Den italienske republikkens fortjenstemedalje.

Rasmus Brandt har publisert bredt, og formidlet sin forskning på et høyt antall konferanser, også for et ikke-akademisk publikum. Etter nådd pensjonsalder har han vært opptatt med å redigere utgivelsen av de norske resultatene fra Hierapolis-prosjektet.

Han er for tiden i ferd med å skrive en bok om etruskerne på norsk. I anledning sitt jublieum holder han en offentlig forelesning om dette temaet på DNIR 9. februar 2023. Vi ser frem til å samle hans kolleger og venner i Roma gjennom mange år og feire ham! 

 

Emneord: J. Rasmus Brandt, Arkeologi Av Siri Sande
Publisert 1. feb. 2023 15:29 - Sist endret 21. mars 2023 10:46