English version of this page

17. mai i Roma

Tradisjonen tro møtes norske fastboende og besøkende ved P. A. Munchs grav på Den ikke-katolske gravlunden i Roma hver 17. mai, med kransnedleggelse, tale og nasjonalsang.

Gravlund, gravstener, kors, trær, blomster, krans, 17 mai i Roma

graNorges ambassadør Johan Vibe og Instituttleder ved Det norske institutt Kristin B. Aavitsland 

Peter Andreas Munch er en norsk historier, kjent for sine bidrag til norsk middelalderhistorie. Han var en av de første ikke-katolikker som fikk tilgang til Archivium Secretum Vaticanum, og utga på grunnlag av dette en betydelig mengde historiske dokumenter. Munch døde i Roma 25. mai 1863, kun 52 år gammel. Det norske institutt i Roma holder den årlige P.A. Munch forelesningen til hans ære hvert vårsemester. 

I samarbeid med Den norske ambassaden, er det hver 17. mai kransnedleggelse ved graven til P.A. Munch og lederen for Det norske institutt i Roma holder i den anledning tale. Seremonien begynner vanligvis kl. 11, avsluttes med nasjonalsangen, og etterfølges av prosecco og iskrem i nærområdet. 

Les årets 17. mai tale ved Instituttleder Prof. Kristin B. Aavitsland. 

Den ikke-katolske gravlunden heter på italiensk Cimitero acattolico di Roma, og er en kirkegård ved Testaccio med utsikt til Cestius pyramiden. Mange kjente ikke-katolikker som bodde eller gjestet byen har sitt siste hvilested der, blant annet Antonio Gramsci, Axel Munthe, John Keats og Percy Bysshe Shelley.  

Publisert 21. mai 2024 14:18 - Sist endret 21. mai 2024 15:32