Skottenes skjebnetime

I flere tiår har mange spådd unionens død, til tross for alt som forener de fire nasjonene i Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland.

Foto: Dimitri B. Flickr CC https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Edinburgh. Foto, utsnitt: Dimitri B. Flickr CC

Skottland har fjorder og småfjell og fem millioner innbyggere. I 1707 gikk denne nasjonen sammen med England og dannet unionen Storbritannia.

Torsdag 18. september stemmer skottene over om de skal rive seg løs eller bli.

Meningsmålinger den siste tiden viser rundt 50-50. Drakampen er i en intens fase.

Alene eller sammen

Vi spør Atle Wold, førsteamanuensis i britisk områdekunnskap ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk: «Better Together» eller «Yes Scotland»?

Atle Wold underviser i britisk område-kunnskap.

– Har skottene muligheter til å klare seg alene?

– Det er ingen grunn til å tro at Skottland ikke skal kunne bli en velfungerende selvstendig stat, på sikt i hvert fall, men mye tyder på at et selvstendig Skottland vil stå foran «a rocky road» i årene fremover. De store uavklarte spørsmålene knyttet til valuta, EU-medlemsskap og forsvarspolitikk understreker denne usikkerheten. Det blir «a leap into the unknown».

– Hvem vinner?

– Jeg holder fortsatt en liten knapp på nei-siden, men de siste meningsmålingene viser at dette ble så åpent som man egentlig kunne ha forventet, og hvor uforutsigbare folkeavstemninger er, sier han.

Identitet og økonomi

Wold forklarer at debatter i Storbritannia ofte handler om identitet, nasjonalisme og patriotisme, alt etter om man føler seg engelsk, skotsk, irsk, walisisk – eller britisk, men i debatten om skotsk uavhengighet har det meste dreid seg om økonomi. Spørsmålet er om skottene får det bedre eller dårligere økonomisk sett med uavhengighet.

Til tross for at Storbritannia er et av de mest stabile politiske systemer i verden, utviklet over mange hundre år, så knaker riket nå i sammenføyningene. Wold mener det synes klart at også et skotsk nei i folkeavstemningen vil bli etterfulgt av omfattende konstitusjonelle endringer.

Den britiske staten

Storbritannia er sammensatt av England, Wales og Skottland. Sammen med Nord-Irland utgjør dette den britiske staten, hvis offisielle navn er: Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland.

Av befolkningen på nær 63 millioner bor cirka 84 prosent i England, 8,5 prosent i Skottland, 5 prosent i Wales og 2,9 prosent i Nord-Irland.

Av Alf Øksdal
Publisert 12. sep. 2014 09:35 - Sist endret 12. sep. 2014 15:02