Daniele Miano blir Young CAS Fellow 2021-2023

Historie og historieskriving fra de undertryktes perspektiv er tema i prosjektet Miano skal videreutvikle med støtte fra det prestisjefylte Young CAS Fellow-programmet.

Portrett av Daniele Miano

– Det blir veldig gøy! Programmet gjør det mulig for meg å utforske og problematisere forholdet mellom universell historiografi og imperialisme, fra antikken til tidlig moderne periode, sier førsteamanuensis i historie Daniele Miano ved Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH). Foto: Privat.

– Dette er et omfattende samarbeid, som ville være uoppnåelig uten et robust team av forskere med ulike kompetanseområder. Jeg er veldig spent, og jeg gleder meg til å lære nye ting fra de andre deltakerne i prosjektet, sier Miano

De som har makten skriver historien

Universell historiografi og det å skape universelle historier er kontroversielt. Det kan nemlig tolkes som en måte å undertrykke stemmene til personer som tilhører lavere sosiale klasser og marginaliserte grupper, eller «subalterns», forklarer han i beskrivelsen av prosjektet Roots of Universal History: the Empire, the World, and the Historian (c. 200 BCE - 1681 CE).

Forskerne skal blant annet analysere universell historiografi fra de undertrykte og marginalisertes perspektiv, og problematiserer dens relasjon til imperialisme og makt.

Workshops og forskningsopphold

Miano er en av fire forskere som er valgt ut til Young CAS Fellow-programmet for 2021-23, en satsning på yngre forskere fra Det Norske Vitenskaps-Akademi og Senter for Grunnforskning (CAS).

Young CAS Fellow er utvidet til et toårig program, som innebærer at forskerne får arrangere tre workshops første året, og et to måneders forskningsopphold på CAS med et håndplukket forskerteam i det andre året.

Les mer på CAS' nettsider (engelsk)

Av Ellen Evju Jahr
Publisert 25. feb. 2021 14:41 - Sist endret 25. feb. 2021 16:29