Inn i arkivene: Roma og digitaliseringens begrensninger

Hvorfor det er viktig selv å erfare nedstøvede arkiver og ruiner i vår digitale samtid. Hør idéhistoriker Line Cecilie Engh i årets P. A. Munch-forelesning.

Et bibliotek med store hyller med bøker, i midten står en statue av en mann. Foto.

Biblioteca Casanatense i Roma, og statuen av kardinal Girolamo Casanate av Pierre Le Gros. Foto: Gabriele Anesin, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Gå til Facebook-arrangementet

Å gå inn i historien, vil gjerne si å gå inn i arkivene. Den norske historikeren P. A. Munch reiste til Roma i 1859, med spesialinnvilget stipend fra Stortinget. Kildene han trengte for å skrive Det norske folks historie, befant seg i de pavelige registrene i Vatikanets arkiver. 

I dag behøver vi ikke reise til Roma for å lese gamle håndskrifter fra middelalderen. Langt mindre trenger vi å oppvarte erkebisper og kardinaler for å få innpass i arkivene, som Munch måtte. Vi kan sitte hjemme i stuen og skrolle gjennom digitalisert materiale fra Vatikanbiblioteket så vel som historiske samlinger og arkiver fra hele verden. 

Forelesningen til årets P. A. Munch-foreleser Line Cecilie Engh er en litt uhøytidelig og delvis personlig vandring gjennom virkelige, nedstøvede arkiver så vel som ruiner og steinrester i Roma: en påminnelse om hvorfor det er så viktig å oppleve kildene – sanselig og fysisk. 

Betydningen av Det norske institutt i Roma og de andre instituttene og akademiene i den evige stad, er å gi hver ny generasjon en mulighet til dette: å gjøre dem delaktige i en felles kulturarv. Båndene mellom fortiden og nåtiden og mellom her og der må skapes på nytt, igjen og igjen, fordi et samfunn uten historisk bevissthet og fellesskap er fattig og skjørt. 

Portrettfotografi av en kvinne i sort genser som smiler.
Line Cecilie Engh. Foto: UiO

Etter Enghs forelesning, vil Hans Rasmus Astrups Roma-pris for fremragende studentarbeid deles ut for første gang.

Det blir musikalsk innslag ved Daniel Bakke Nystad og Gard Lindberg Olsen på henholdsvis obo og trompet.

Du møter 

Line Cecilie Engh er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo, og Honorary Fellow ved Det norske institutt i Roma. Hun har vært tilknyttet instituttet gjennom mange år og i flere roller, og er en av landets fremste kjennere av middelalderens Roma. 

Om Det norske institutt i Roma, P. A. Munch-forelesningen og H.R. Astrups Roma-pris

Det norske institutt i Roma er Universitetet i Oslos Roma-campus, et senter for forskning, undervisning og formidling om Italias og middelhavsområdenes arkeologi, kunst og kulturtradisjon. Hver vår inviterer instituttet til en åpen forelesning i historikeren P.A. Munchs navn. 

Takket være en generøs donasjon fra Stiftelsen Hans Rasmus Astrup, kan instituttet også fra i år dele ut en Roma-pris for fremragende studentarbeid. 

Praktisk informasjon 

Arrangementet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. 

Meld deg på (nettskjema.no)

Domus Bibliotheca ligger i Karl Johans gate 47, på Universitetsplassen. Finn veien med Google maps

Tilrettelegging ved besøk

Hvis du trenger heis eller annen form for tilrettelegging når du besøker Domus Bibliotheca, ring dette nummeret: 90 13 17 55, eller gi oss beskjed via nettskjema i forkant.

Et øye. Illustrasjon.Inn i historien – Humaniorafestivalen 2024

Fra 7. til 21. mars inviterer Universitetet i Oslo til festival om historie. Bli med på samtaler, foredrag, filmvisning, byvandring, og mye mer – på Deichmans biblioteker og ved flere andre kulturinstitusjoner.

Arrangementene er gratis og åpne for alle!


Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!


Vil du studere ved UiO?

Sjekk hva du lærer, hvilke jobber du kan få og hvordan det er å være student.

Se vårt studietilbud
Publisert 29. jan. 2024 11:42 - Sist endret 11. mars 2024 10:43