Si meg hva du spiser... matens sentrale plass i vår kulturhistorie

Like lenge som det har vært mennesker på jorden, har det eksistert mat og kjøkken. Hva er det som gjør at maten er en så viktig del av vår kultur?

Tolv menn sitter rundt et bord med mat. Maleri.

Mat har en sentral plass i Bibelen, her illustrert med maleri av Det siste måltid. Maleri: Mar Sarkis, Public domain, via Wikimedia Commons. 

Gå til Facebook-arrangementet

Verdens eldste matoppskrift stammer fra oldtidens Irak, og er nesten 4000 år gammel. I antikke greske tekster kan man lese om verdens første kokkekonkurranse, der gudeparet Hera og Zeus var dommere. I Det gamle testamentet forandres mennesket for alltid på grunn av frukten fra treet som gir kunnskap om godt og ondt. 

Det er kort vei fra spisebordet til skrivebordet, fra litteraturvitenskap til gastronomi. I Shakespeares «Helligtrekongersaften» heter det at «Det finnes ikke noe viktigere, noe mer fundamentalt, mer uunngåelig i det menneskelige liv (i alt liv) enn inntaket av mat og drikke». 

Gastronomi er en betegnelse som særlig forbindes med den franske forfatteren Jean Anthelme Brillat-Savarin og hans verk «Smakens fysiologi» fra 1826. Han formulerte tesen «Si meg hva du spiser, og jeg skal si deg hvem du er». 

Kollasj med to portretter av en kvinne og en mann. Foto.
Anne Kathrine de Hemmer Gudme og Knut Stene-Johansen. Foto: UiO.

Du møter 

  • Anne Katrine de Hemmer Gudme er professor i gammeltestamentlig religion ved Universitetet i Oslo. Hun er særlig opptatt av kult og ritualer, og i sosiale praksiser, som gavegivning, gjestfrihet og måltidspraksis. I 2018 ga hun ut boken «Himmelsk føde og forbuden frugt» om mat og drikke i Bibelen.    
  • Knut Stene-Johansen er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hans forskningssinteresser omfatter humanistisk sykdomsforskning, estetikk, 1700-tallslitteratur, psykoanalyse, motstandsteori, og gastronomi. Han har skrevet flere bøker om mat, og matkultur, blant annet «Smakens politikk». Stene-Johansen har skrevet artikler om mat i Morgenbladet under pseudonymet Kimmeridge. 

Praktisk informasjon 

Deichman Majorstuen ligger i Harald Hårfagres gate 2. Finn veien med Google maps.  

  • Avstand fra Jernbanetorget til Majorstuen T-banestasjon: 6 minutter 
  • Gåavstand fra Majorstuen T-banestasjon: 1 minutt 

Et øye. Illustrasjon.Inn i historien – Humaniorafestivalen 2024

Fra 7. til 21. mars inviterer Universitetet i Oslo til festival om historie. Bli med på samtaler, foredrag, filmvisning, byvandring, og mye mer – på Deichmans biblioteker og ved flere andre kulturinstitusjoner.

Arrangementene er gratis og åpne for alle!


Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!


Vil du studere ved UiO?

Sjekk hva du lærer, hvilke jobber du kan få og hvordan det er å være student.

Se vårt studietilbud
Publisert 29. jan. 2024 11:47 - Sist endret 11. mars 2024 10:47