Hvordan vinne valget?

I valgkampens innspurt  kommer man gjerne med «drittpakker», her er imidlertid en gavepakke både til politikere og politiske kommentatorer.  Advarsel: Hvis du er lei av valgkamp, ikke les videre!

Romersk mynt fra valget i 64 f. Kr. Bilde hentet fra Classical Numismatic Group, Inc. http://www.cngcoins.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4770357

En av antikkens mindre kjente, men svært så interessante tekster går under det litt mystiske navnet Commentariolum in petitionibus (Liten kommentar om valgkampanje). Dette er et skrift angivelig forfattet av Ciceros bror og uoffisielle kampanjeleder Quintus i forbindelse med konsulvalget i 64 der Cicero vant over Catilina.  Teksten har form som et brev fra Quintus til sin bror og er oftest gjengitt som del nettopp av Ciceros brevsamling.  Både pga. dens noe bortgjemte plassering blant 900 brev og det faktum at dets ekthet er noe omstridt, er dette verket svært lite kjent, men en ny og svært tilgjengelig oversettelse av Freeman har bragt den frem i lyset under tittelen «How to win an election». .

Å lese denne pamfletten (særlig i Freemans oversettelse) er som å lese et notat fra en moderne spindoktor eller politisk rådgiver. Her er det viktig med allianser (begynn med familien, så ikke de sfaller deg i ryggen).  Han må generelt ha mange følgere og bør søke støtte hos viktige organisasjoner.  Kandidaten må først og fremst appellere til folks håp. Videre bør han love folk alt (i posisjon er det lettere å vri seg unna gitt endrede omstendigheter). Og så må man selvsagt utnytte motstanderens svakheter. Begrepet «Drittpakke» er ikke direkte nevnt, men pamfletten er en av våre viktigste kilder til flere sider av Ciceros hovedmotstander Catilinas lyssky virksomhet.  Som man sier på fransk: plus ça change, plus c'est la même chose.

Og Cicero vant valget!

En smakebit på verket får man hvis man klikker her.

 

Emneord: Cicero, politikk, retorikk
Publisert 8. sep. 2017 16:08 - Sist endret 12. okt. 2019 17:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere