Å studere fransk er mye mer enn grammatikk og gloser

– På fransk lærer du om historie, politikk, litteratur og samfunn. Det er et mye mer variert og sammensatt studium enn jeg hadde sett for meg, sier franskstudent ved UiO, Elias Backer Teiseth.

En ung mann med sekk ser rett fram. Smiler lett. Fotografi.

Elias Backer Teiseth studerer fransk ved UiO. Foto: Sindre Worren (UiO)

Elias er bachelorstudent på fransk, og inne i sitt sjette semester ved UiO. Før han startet, hadde han en tanke om at studiehverdagen skulle bestå av pugging, grammatikk og gloser. Slik har det derimot ikke blitt. 

– På fransk får du en enorm breddekunnskap. Vi lærer blant annet om Frankrikes rolle i verden, samfunnsforhold og fransk litteratur. Du får innsikt i så mye mer enn bare språket – jeg har nesten ikke pugga gloser i det hele tatt, forteller han. 

Gjennom studiene ved UiO, har Elias fått inngående kjennskap i Frankrikes historie og til sentrale begivenheter som har vært med på å forme landet. Dette har gitt ham inspirasjon til bacheloroppgaven han nå er i gang med å skrive. 

– Jeg skal skrive om den franske revolusjon og stormingen av Bastillen. Hvorfor det skjedde, og hvilke konsekvenser det fikk. Det som har skjedd i Frankrike har ofte hatt en stor påvirkning på verden rundt. Det synes jeg er veldig interessant.  

Du kan lese mer om hva du lærer og hvordan studieløpet er, på studieprogrammetsnettsider

– Du trenger ikke snakke flytende fransk

Elias hadde fransk som B-språk på videregående, men var langt fra den sterkeste i klassen.

–  Jeg vil ikke påstå at jeg var supersterk i fransk på videregående. Heller tvert imot. Da jeg begynte her så følte jeg nesten at jeg starta på bar bakke.

Hans erfaring er at du ikke trenger å være en ener i fransk fra før for å gjøre det bra. 

– Jeg tenker at det kan være nyttig med litt bakgrunnskunnskap før man starter på fransk, men det er absolutt ikke noe «must». Du trenger ikke snakke flytende fransk for å starte her, forsikrer han. 

Elias forteller at bachelorprogrammet i fransk har gitt ham et godt grunnlag for å studere videre, og lyst til å lære mer.

– Ved å ha studert fransk på UiO, har jeg virkelig fått vekket interessen for Frankrike og det franske språk. Det har gitt meg motivasjon og lyst til å lære enda mer og gå enda dypere inn i materien.

Med en grad i fransk kan du få jobb innenfor en rekke spennende fagfelt og områder. Digital redaktør, prosjektleder, og nyhetssjef er bare et lite utvalg av hva tidligere studenter har blitt etter endt utdanning. 

Du kan lese mer om hva tidligere studenter jobber med i UiOs karriereintervjuer.

Utveksling kan gi venner for livet

UiO har gode utvekslingsavtaler med universiteter over hele verden. Som student i fransk kan du søke utveksling til blant annet Toulouse, Paris eller Montreal i Canada. Elias valgte å tilbringe to semestre som utvekslingsstudent på Université Cote d’Azur i Nice. 

– Allerede før jeg starta, hadde jeg bestemt meg for å dra på utveksling i to semestre. Det at jeg visste at UiO har gode utvekslingsavtaler, var egentlig helt avgjørende for at jeg søkte meg hit, forteller han. 

For Elias ga oppholdet i Nice erfaringer og opplevelser han vil ta med seg resten av livet. I tillegg har   tida som utvekslingsstudent gjort ham mer selvstendig og gitt ham større tro på egne ferdigheter. 

– Når man er på utveksling, blir man liksom kasta ut i det. Du må bare tørre og ta sats. Tida i Nice har gjort meg tryggere på meg selv og tøffere. Hvis jeg tør å ha framføring på fransk foran hundre studenter i Frankrike, så tør jeg i hvert fall å ta ordet i et seminar på Blindern. 

– I tillegg ble jeg kjent med masse folk og mange av dem har jeg kontakt med fremdeles. Du kan skape bånd som varer livet ut gjennom et sånt opphold. Man må bare dra på utveksling, sier han.

Du kan lese mer om utvekslingsavtalene på UiOs nettsider om studieopphold i utlandet.  

Du må bruke språket i praksis

I Nice bodde Elias i kollektiv sammen med en fra Paris. Han hadde fransk som morsmål, og det gjorde at Elias fikk praktisert muntlig fransk hver dag, også etter skoletid. Elias mener at nettopp det å praktisere er helt avgjørende når man skal lære seg et språk. 

– Selv om du lærer mye på skolebenken på Blindern, så får du en helt annen forståelse av språket når du bor og lever i et land hvor det snakkes til daglig. Du må ut og oppleve og bruke språket i praksis for å lære det godt. 

– Og så hjelper det veldig å kunne levere noen franske gloser på byen! Da blir man fort interessant og populær, avslutter han. 

Fransk er bare ett av mange spennende språkfag du kan studere på UiO. Du kan lese mere om hvilke språk vi tilbyr på våre nettsider.

Av Arne Vatn
Publisert 6. mars 2023 12:19 - Sist endret 6. mars 2023 14:47