Demokratidagene
Fra 21. mars til 2. april kunne du møte fagfolk og aktuelle samfunnsstemmer på store og små Deichman-biblioteker i hele Oslo. Nå kan du se opptak av mange av arrangementene.
Tidligere

Sosiale medier har gått fra å være uskyldig moro til å bli en global maktfaktor uten demokratisk styring. Vi dykker ned i to aktuelle bøker om teknologigigantene og deres makt.

Hvorfor bruker høyreekstreme runer, solkors og latin i sin propaganda? Og hva skjer når fortidas symboler overtas av antidemokratiske bevegelser?

I Oslo sier stadig flere wolla, lø og sjofe. Når blir østkantungdommens sosiolekt «norsk nok» for resten av samfunnet, og hvor viktig er språkbruk for å delta i demokratiet?

Livet vårt på internett spiser av to knappe ressurser: kloden og oppmerksomheten vår. Det er et spørsmål om etikk, miljø og mediepolitikk.

Hvordan kveles et demokrati, og kan et demokrati reddes? Vi retter blikket mot India, Øst-Europa og Midtøsten.

På Holmlia har Benjamin Hermansen fått et eget minnerom. Hvordan skapes minner og kultur? Bli med på en samtale om hvordan en mangfoldig befolkning kan enes om en felles kulturarv.

Gjør en digital detox og finn ut hvordan det er å ta kontroll over oppmerksomheten din med en nettfri dag på biblioteket.

I Norge lever monarkiet og demokratiet side om side. Hva forklarer kongehusets popularitet, hvordan ble monarkene folkekonger og hva er spenningene mellom demokratiet og kongedømmet?

Når scenarioer om økologisk kollaps og verdens undergang skaper avmakt og angst, hva skal til for at vi agerer?

Den kritikerroste animasjonsdokumentaren FLUKT skildrer en ung manns dramatiske reise fra Afghanistan til Danmark. Velkommen til gratis kino med innledning av filmviter Jon Inge Faldalen.

Hva er arven fra opplysningstiden, og hvor viktige kan 250 år gamle ideer være for demokratiet i dag?

Veien fram til det moderne demokratiet har vært humpete og lunefull. Bli med Christine Amadou og Ellen Krefting på en idéhistorisk tidsreise helt tilbake til antikken.

DETTE ARRANGEMENTET ER FULLTEGNET.
På 1800-tallet kjempa arbeiderbevegelsen for stemmerett og politisk reform. Bli med historiker Hilde Sandvik rundt i Oslo og se viktige steder i arbeiderlederen Marcus Thranes liv.

Putin angrep Ukraina, men også demokratiet som idé og styreform. Vi inviterer til Demokratidagene-frokost med faglig påfyll om forholdet mellom Ukraina og Russland.

I april er det presidentvalg i Frankrike. Hva er Macrons vinnersjanser, hvem er utfordrerne og hva vil valgresultatet bety? Bli med på LIVE-podkast med «Frankrike forklart» og gjester.

Musikkteknologi er lett! Lær deg en helt ny måte å lage musikk på, og få en innføring i programmeringsspråket Glicol. Produser, spill og opplev musikk med venner.

Er kravet om politisk korrekthet, eller hetsing av meningsmotstandere, til hinder for den offentlige samtalen? Vi tar for oss ytringskulturens betydning for demokratiet.

Den amerikanske professoren og forfatteren bell hooks var en av vår tids fremste feministiske tenkere. Hva kan hun lære oss om pågående debatter om rasisme, feminisme og klasse?

Krisetider i Europa ga grobunn for fascisme og nazisme på 1930-tallet. Men krisene styrket også arbeiderbevegelsens posisjon i Norge. Hva kan de harde trettiårene lære oss om demokratiet?

Kan en religion være demokratisk – eller udemokratisk? En samtale om islam som ressurs og barriere for demokrati, i Norge og i verden.

Verdens klimaaktivister slakter politikernes klimaforhandlinger. Men kommer vi utenom demokratiet når klimakrisa skal løses? Velkommen til åpningen av Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022!