Doktorgradsstipendiat

Elise forsker på gjenoppbygningen av norsk-jødiske liv etter Holocaust, og etterkrigstidens tilbakeføring av eiendom som ble fratatt norske jøder.

Portrettfoto, kvinne, smil, brunt hår, grønn topp, innedørs, bokhylle i bakgrunnen

Elise Barring Berggren

Foto: Privat

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din? 

– Som stipendiat er min viktigste oppgave å skape ny kunnskap gjennom forskning og å formidle mine funn. Jeg utvikler et forskningsprosjekt, som vil si at jeg lager forskningsspørsmål og utvikler en metode – en fremgangsmåte – for å svare på disse. For å gjennomføre forskningen samler jeg inn kilder fra arkivene, som jeg så systematiserer og analyserer. Arbeidet og funnene formulerer og diskuterer jeg i en avhandling, som blir sluttproduktet av tre års forskning. I tillegg har jeg undervisning av studenter, tar del i fagmiljøet og formidler historien til allmennheten.

– Hva liker du best med jobben din?

– Alt! Jeg brenner for temaet jeg forsker på og trives godt med å arbeide med store prosjekter og å formidle faget mitt. I arkivene får jeg grave i historiens skattekammer av informasjon, gjennom systematisering og analyse av kildematerialet får jeg avdekket ny kunnskap, og i skriveprosessen får jeg brynet meg argumentasjon og formidling. I tillegg arbeider jeg på en trivelig arbeidsplass sammen med engasjerte og dyktige kollegaer.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Historiefaget gir trening i å samle inn og forstå store mengder informasjon, sette seg inn i andre menneskers perspektiv, diskutere årsaker og konsekvenser, og forstå hendelser og utvikling i en større sammenheng. Å skrive masteroppgave ga mer erfaring med å arbeide med forskningsspørsmål, utvikle et prosjekt og jobbe med kilder. Alt dette bruker jeg hver dag i jobben som stipendiat.

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Det viktigste du kan gjøre er å engasjere deg! For de som ønsker å gå videre i akademia anbefaler jeg å ta aktivt del i fagmiljøet – delta på konferanser, seminarer og foredrag, og gjerne også formidle egne forskningsfunn. Og legg arbeid i masteroppgaven – den er en av de viktigste forutsetningene for videre jobb i akademia.

 

Elise Barring Berggren

Fag:
Bachelor i internasjonale studier (med spesialisering i historie)
Historie (med spesialisering i norsk-jødisk historie)

Grad:
Master i historie

Uteksaminert:
2021

Stilling:
Doktorgradsstipendiat 

Arbeidsgiver:
Institutt for moderne samtidshistorie ved NTNU (ntnu.no/ims)

Flere karriereintervjuer

Publisert 16. des. 2022 11:40 - Sist endret 20. des. 2022 10:23