Foreign Rights Manager

Jeg har daglig nytte av det vi lærte om tekstanalyse og formidling på studiet. I jobben leser jeg veldig mange bøker, som igjen må formidles på en engasjerende måte til de mange forleggerne jeg møter rundt om i verden, sier Silje Mella, litterær agent i Cappelen Damm.

Silje Mella

Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Jeg er Foreign Rights Manager, populært kalt litterær agent, hos Cappelen Damm. Kort fortalt er hovedoppgaven min å selge og forvalte utenlandsrettighetene til Cappelen Damms forfattere, blant annet forfattere som Vigdis Hjorth, Roy Jacobsen og Lars Saabye Christensen, slik at bøkene kan bli utgitt på andre språk i andre land. Det innebærer regelmessige reiser til bokmesser, ambassader samt forlagsbesøk rundt om i hele verden. I år har jeg vært på jobbreiser i Paris, London, Bologna, New York, Seoul, Gøteborg, Frankfurt.

Hva liker du best med jobben din?

– Å få være en liten del i et stort tannhjul i en viktig kulturutveksling. Det er en hyggelig tanke at akkurat nå sitter det kanskje et barn i Korea og leser en norsk billedbok, en student i Chile som leser norsk sakprosa, en bestemor i Russland som leser en norsk roman. 

Hva av det du lærte på HF har du hatt størst nytte av i denne jobben?

– På studiet lærte vi tekstanalyse og formidling, som jeg har daglig nytte av. I jobben må jeg lese veldig mange bøker hvert år, og innholdet må formidles engasjerende til de mange forleggerne som jeg møter ute i verden.

Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Jeg vil oppfordre studentene til å være entusiastiske og engasjerte. Ha en jobb utenom studiene for å få et innblikk i arbeidshverdagen der du ønsker å være etter endt studietid. Kanskje finner du ut at det er akkurat der du vil være, eller kanskje finnes drømmejobben et helt annet sted enn der du opprinnelig tenkte. Det er lov å prøve og feile. Sist, men ikke minst: Vær hyggelig, mot alle, alltid! Oppfør deg som folk, så går det som regel bra.

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 22. okt. 2018 15:48 - Sist endret 11. mars 2021 14:30