English version of this page

Journalist

Media er sultne etter Kina-kunnskap, og det trengs journalister som kan lese kinesisk og som har kinesisk nettverk, sier Ragnhild Sofie Selstø. Hun jobber som journalist i Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Framtida.no.

Ragnhild Sofie Selstø

Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Arbeidsoppgavene mine går hovedsakelig ut på å finne saker å skrive om, finne de rette personene å snakke med, få tak i dem og stille de rette spørsmålene, gjøre svarene om til en sammenhengende tekst, og finne foto – eller ta bilder selv! som illustrerer saken og gjør visuelt interessant. Jeg driver i tillegg med film, og av og til er jeg ute på skolebesøk for å snakke om alt fra kildekritikk til nettjournalistikk. 

Hva liker du best med jobben din?

– At hver dag er forskjellig. Én dag kan jeg sitte på kontoret hele dagen å skrive eller redigere. Andre ganger kan jeg være ute i møte med folk, enten det er ‘mannen i gata’ eller Erna Solberg. Noen dager er ekstra spennende, som for eksempel når det er stortingsvalg eller framlegging av statsbudsjett. Da er det høyt tempo; reaksjoner skal fanges og evig-gjøres i avisa på kortest mulig tid. Det gir skikkelig kick!

Hvordan er utdanningen fra HF relevant i jobben?

– Media er sultne etter Kina-kunnskap, og det trengs journalister som kan lese kinesisk og som har kinesisk nettverk. Som journalist er nettverk kjempeviktig, og Kina-studiene ved HF har gitt meg en stor gruppe venner og andre kontakter som har kommet godt med i jobben. For øvrig tror jeg det samme gjelder alle områdestudiene ved HF. Mediene er i endring, og jeg opplever at flere og flere får jobb som journalist uten å ha studert journalistikk. I stedet har de fokusert på et spesialfelt som de har blitt eksperter i og lært seg journalist-håndverket ved siden av studiene.

Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Gjør det du har lyst til! Ikke velg det du føler du må. Gjør du noe du liker blir du flink til det, og er du tålmodig vil du få drømmejobben til slutt. Og ikke stress. Det ordner seg.

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 14. nov. 2017 13:30 - Sist endret 20. apr. 2023 14:51