English version of this page

Kommentator

Som kommentator i Aftenposten har jeg sjansen til å nå ut til mange med meningene mine. Og jeg får brukt både studiene i kinesisk og filosofi. Det er utrolig spennende og tilfredstillende, sier Therese. 

Portrettfoto, kvinne, smil, svart-hvitt foto, halvlangt lyst hår, briller

Therese Sollien

Foto: Aftenposten

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Jeg jobber i kommentaravdelingen i Aftenposten, som betyr at jeg skriver kommentarer under eget navn og avisens. I tillegg lager jeg en podkast som heter Poprådet. De viktigste arbeidsoppgavene mine er å sørge for at det står noe på side 2 og 3. Blanke sider i en avis tar seg ikke ut. Ideelt sett bør det stå noe klokt, overbevisende og velformulert der. Noen ganger lykkes det.

– Hva liker du best med jobben din?

– Spørsmålet er feil stilt, som Kåre Willoch pleide å si. For hva er det jeg ikke liker med jobben min? Jeg er glad for å gå på jobb hver eneste dag. Smarte kolleger, mye latter, stort alvor og en sjanse til å nå ut til mange med meningene mine. Stikk den, som man sa i gamle dager.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Jeg studerte jo kinesisk, så det bruker jeg stadig vekk. For eksempel for å lese kinesiske aviser og offisielle dokumenter, eller for å intervjue folk. I 2021 intervjuet jeg en som hadde jobbet som fangevokter i interneringsleir i Xinjiang. Det var veldig interessant og gruoppvekkende.
Ellers har jeg mellomfag (!) i filosofi, hvor man lærer å tenke kritisk. Det er nyttig både i jobbsammenheng og ellers.

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Én mulighet er å studere veldig lenge. Da kommer nemlig Lånekassen på døren etter hvert og vil ha pengene sine tilbake. Når dette skjer, er man simpelthen nødt til å ha en inntekt. Dette skjedde meg. Jeg begynte å skrive kommentarartikler for avisen Dag og Tid for å betjene lånet mitt. Før jeg visste ordet av det, jobbet jeg som journalist på heltid og fikk fast jobb og hus med hage og Volvo. Pengenød vil jeg med andre ord varmt anbefale. Ellers er mitt beste råd å slappe av litt. Michel Houellebecq skriver i boken Soumission at humanistiske studier kun kan brukes til å utdanne folk til å utdanne andre folk i humanistiske studier. Det er en overdrivelse. Mange av oss har klart å kare oss inn i arbeidslivet til tross for HF-bakgrunn.

 

Therese Sollien

Fag:
East Asian Linguistics, Chinese language
Nå: Asia and Middle East Studies
Program option: 
Chinese Culture and Society

Grad:
Master

Uteksaminert:
2008

Stilling:
Kommentator

Arbeidsgiver:
Aftenposten (aftenposten.no)

Flere karriereintervjuer

Publisert 29. feb. 2024 10:58 - Sist endret 1. mars 2024 15:25