Språkkonsulent og kursholder

Joachim hadde praksis hos NTB Arkitekst da han studerte klart språk. Han rakk ikke engang å fullføre praksisperioden, før han fikk jobbtilbud.

Portrettfoto, mann, smil, kort blondt hår, utendørs, sort genser, beige jakke

Joachim Tallaksen

Foto: Miriam S. Larsen

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– De viktigste oppgavene i jobben består av å hjelpe kundene våre (statlige, kommunale og private virksomheter) kommunisere i et klart og godt språk som følger kravene i Språkloven. 

Arbeidshverdagen er svært variert og jeg jobber både med oppdrag i store rammeavtaler og med mindre enkelttjenester. De viktigse oppgavene mine er blant annet: språkvask, språklig klartlegging og brukertesting og kursledelse.

Når jeg jobber med språkvask går jeg gjennom kundenes tekster (vedtak, veiledningssider, brev, nettsider m.m.) og gjør endringer som gjør at teksten kommuniserer i et klart språk som tar utgangspunkt i leserens perspektiv. 

Språklig kartlegging og brukertesting går ut på å gjennomføre en språkfaglig kartlegging og analyse av kundens tekster for å undersøke hvilke tekster de kan friskmelde og hvor de må jobbe videre. Dette følges ofte opp av brukertesting med tekstens målgruppe for å få en oversikt over i hvilken grad leserne finner, forstår og klarer å bruke teksten til å gjøre det de skal. 

Kursene og foredragene jeg holder er for offentlige og private virksomheter. De er alltid skreddersydde til virksomhetens behov, og tar utgangspunkt i deres egne tekster og eksempler. Jeg holder blant annet kurs i å skrive i et klart språk, skrive for nett, skrive rekrutteringstekster, skrive for sosiale medier og skrive klart i kundekommunikasjon.

– Hva liker du best med jobben din?

– Det beste med jobben er uten tvil fleksibiliteten og variasjonen. Jeg jobber med flere kunder og oppdrag parallelt. Det kan være krevende, men jeg elsker den store variasjonen i oppgaver. 

Denne uken holder jeg for eksempel 3 halvdagskurs i ulike temaer. Samtidig utvikler jeg nye nettsidetekster for et offentlig tilsyn, kartlegger vedtaktstekster, gjennomfører kvalitative brukertester og produserer manus til en e-læringstjeneste.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Både utdanningen fra lingvistikk og klart språk har vært ekstremt relevant for at jeg skal kunne yte godt i arbeidet. Spesielt utdanningen fra klart språk er helt sentral i alt jeg gjør på jobb. I emnene fra klart språk har jeg lært viktige arbeidsmetoder for språkarbeid, blitt kjent med hvordan man organiserer, forankrer og følger opp språkarbeid og lært hvordan å følge språkloven samt kurse andre i å følge språkloven. 

Ikke minst har bachelorgraden i klart språk vært helt sentral for at jeg har den jobben jeg har i dag: Det er obligatorisk praksis som del av oppbyggingen av graden og jeg ble utplassert hos NTB Arkitekst i 3 måneder. Det førte til tilbud om jobb i slutten av praksisperioden. 

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Vær på tilbudssiden og si ja til småjobber innenfor feltet du studerer. Slike småjobber blir veldig ofte til noe mer: enten flere småjobber, eller så kan det faktisk noen ganger bli en midlertidig eller fast stilling!

Husk at når en arbeidsplass lyser ut en stilling, er det ofte fordi de vokser eller skal satse på et nytt felt. Da er de ikke alltid så bevisste og sikre på hva det er de trenger/behøver. Det er ikke gitt at de vet at de faktisk har bruk for kompetansen din. Jobben din er å vise vei for dem og forklare hvordan kompetansen din er nettopp det de ser etter og trenger!
 

Joachim Tallaksen

Fag:
Lingvistikk 
Klart språk

Grad:
Bachelor

Uteksaminert:
2020 lingvistikk, 2022 klart språk

Stilling:
Språkkonsulent og kursholder

Arbeidsgiver:
NTB Arkitekst (ntb.no)

Flere karriereintervjuer

Publisert 17. nov. 2022 09:45 - Sist endret 18. nov. 2022 16:30