Gjenstandskonservator

Mari anbefaler studenter å engasjere seg i noe CV-nyttig, og understreker at det kan være alt fra foreningsverv til å lære seg et håndverk.

Portrettfoto, kvinne, smil, brunt halvlangt hår, grønn ullgenser, står foran veggmaleri

Mari Bjørge

Foto: Helene Nuland

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Jeg jobber i en liten privat bedrift som tar oppdrag fra mange ulike oppdragsgivere; både kommuner, museer, gallerier og private samlinger. Vi jobber mye med offentlig kunst, både bygningsintegrerte kunstverk, skulpturer og monumenter i offentlige rom. For tiden jobber jeg med vedlikehold av Alf Rolfsens fresker i Oslo rådhus. Det er foran Okkupasjonsfrisen i Rådhusets store sentralhall at portrettbildet til dette mini-intervjuet er tatt. Arbeidet består ellers av tilstandsvurdering og behandling av kunstverk og gjenstander, samt dokumentasjon og rådgivning om preventive bevaringstiltak. En viktig del av jobben min er også å ivareta konserveringsfaglig standard og yrkesetiske prinsipper i arbeidet vi gjør.

– Hva liker du best med jobben din?

– På arbeidsplassen min har vi et stort mangfold i prosjektporteføljen, som gir rom for varierte utfordringer knyttet til ulike materialer, bevaringsforhold og behandlingsmetoder. Jeg møter derfor hele tiden nye problemstillinger og har varierte arbeidsoppgaver. Jeg liker veldig godt at arbeidet muliggjør både praktisk og teoretisk fordypning, og jeg blir godt kjent med mye av den offentlige kunsten i Oslo og Østlandsområdet. Det er en jobb hvor man stadig lærer noe nytt og utvikler kunnskapen sin hele tiden.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– For å få jobb som konservator i Norge er det helt vesentlig å ha en mastergrad i konservering. Masterutdanningen har gitt meg en grundig innføring i konserveringsfaglige metoder og de beste forutsetninger for videre å tilegne meg nødvendig kunnskap knyttet til ulike problemstillinger jeg møter i jobben. Med en humanistisk utdannelse utvikler man gode evner til å uttrykke seg skriftlig, samt til kritisk vurdering av informasjon og relevant faglitteratur. Som konservator jobber man mye praktisk, men man bør samtidig like å skrive og jobbe systematisk med dokumentasjon av gjenstander og prosjekter. Jeg har tidligere utdannelse i utøvende kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen, som også er svært nyttig for jobben min i dag.

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Ferske studenter bør tenke på å skaffe seg relevant erfaring under studiene og engasjere seg i aktiviteter som kan skrives i CV-en. Dette kan være så mangt; man kan bygge nettverk ved å påta seg ulike verv i studie- og fagmiljøet, eller oppøve manuelle ferdigheter ved å fordype seg praktisk i håndverksteknikker på fritiden. Studiets oppbygning gir gode forutsetninger for å tilegne seg teoretisk kunnskap, men det er også vesentlig å trene hendenes og blikkets ferdigheter. Jeg vil anbefale å lære seg et håndverk, det er gode muligheter for å ta kortere kurs i ulike håndverksteknikker når man studerer i Oslo.

 

Mari Bjørge

Fag:
Gjenstandskonservator

Grad:
Master

Uteksaminert:
2021

Stilling:
Gjenstandskonservator

Arbeidsgiver:
Skulpturkonservator Joanna Hench AS (konservator.no)

Flere karriereintervjuer

Publisert 27. jan. 2023 15:49 - Sist endret 27. jan. 2023 15:49