Konservator

Konservering er et lite fag med store muligheter. Det er spennende å tilhøre profesjonen som ofte kommer nærmest, og arbeider fysisk med vår felles kulturarv, sier David.

Portrettfoto, mann, kort hår og skjegg, rød genser, gjenstander i bakgrunn

David Hauer

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– I forbindelse med at det skal bygges nytt Vikingtidsmuseum på Bygdøy, har jeg siden 2015 hatt mye av ansvaret for sikring, flytting og langsiktig bevaringsstrategi for de store gjenstandene i museet. Det dreier seg om de tre Vikingskipene Tune, Gokstad og Oseberg, samt de svært skjøre praktsledene fra Osebergfunnet. Det meste av arbeidet utføres innen prosjektet som har fått navnet Safeguarding of Objects (SGO). Prosjektet er tverrfaglig, med Statsbygg, entreprenører og fagressurser fra ulike fagfelt. Noe av det viktigste i jobben er å sette riktige grenseverdier for hva gjenstandene tåler, både gjennom lagring i byggeprosessen, ved fremtidig flytting inn i nytt museum, og hva som må til for å bevare internasjonalt viktig kulturarv for kommende generasjoner. Det meste av det vi gjør er nybrottsarbeid, samtidig som det ikke er rom for mange feil. Det betyr at alle oppgaver som skal utføres gjennomgår en analyse hvor vi lager risikoprofiler med tanke på gjenstandssikkerhet før beslutninger tas. Videre utvikler vi, produserer og tester løsningene våre grundig før de iverksettes.

– Hva liker du best med jobben din?

– Det er mangfoldet i arbeidsoppgavene og nye utfordringer! Selv om det kanskje kan synes som et smalt felt er det stor rom for kreativitet, og en god blanding av teoretiske og praktiske arbeidsoppgaver er veldig inspirerende for meg. I den tverrfaglige gruppen i SGO gir tett samarbeid med andre faggrupper i tillegg mulighet for læring og faglig utvikling. En annen spennende faktor med å være konservator er at du tilhører profesjonen som ofte kommer nærmest, og arbeider fysisk med vår felles kulturarv.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben? 

Først vil jeg si at kombinasjonen av kulturhistorie og konservering var veldig fin. Den etnologiske inngangen til materiell kultur og kulturminneteori, og konserveringens fagetiske refleksjoner, materialteknologiske forståelse og naturvitenskapelige innfallsvinkel til gjenstander. Dette har gitt meg en solid plattform for å løse daglige arbeidsoppgaver, og for videre faglig utvikling og spesialisering.

– Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Konservering er et lite fag med store muligheter. Det åpenbare er de interessante jobbmulighetene du kan få i museer, forvaltning og forskning. Men helt fra min første jobb til i dag har det overrasket meg hvor relevant utdanningen kan være for andre fagmiljøer og i en rekke oppgaver i arbeidslivet som jeg i studietiden ikke var oppmerksom på. Så søk bredt, og vis hva faget har å bidra med!

 

David Hauer

Fag:
Konservering

Grad:
Master

Uteksaminert:
2008

Stilling:
Konservator

Arbeidsgiver:
Kulturhistorisk museum (kmh.uio.no)

Flere karriereintervjuer

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 26. feb. 2024 15:10 - Sist endret 26. feb. 2024 15:10