Prosjektleder

Utveksling- og praksisopphold i Tyskland og Østerrike som del av studiet ga meg verdifulle erfaringer på veien videre, sier Ellen Trautmann Olerud. 

Bildet kan inneholde: briller, hår, briller, eyewear, øyenbryn.

Ellen Trautmann Olerud. Foto: Sabine Felber

Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

- NORLA har eksistert i 40 år, og en av hovedoppgavene til organisasjonen er å dele ut oversettelsesstøtte til utenlandske forlag som ønsker å gi ut norske bøker. Jeg er nå prosjektleder for internasjonale markeder og jobber med å styrke kontakten med internasjonal bokbransje gjennom besøksprogram og aktiviteter for bokhandlere, litteraturfestivalledere, bibliotekarer og andre bransjeaktører.

Før dette var jeg koordinator på Prosjektet Norge som gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt. Det var Norges største utenrikskulturelle satsing noensinne. Jeg hadde prosjektansvar for flere av delprosjektene og jobbet mye med arrangementsledelse. Under selve bokmessen hadde jeg ansvaret for den praktiske gjennomføringen i Norges 2300 kvm store paviljong.

- Hva liker du best med jobben din?

Jeg elsker å jobbe tett på litteraturen, og da særlig med event-delen. Det har vært et utrolig høyt arbeidstempo og ingen dag er lik, og det synes jeg er ekstra gøy. Bokbransjen består av utrolig dyktige mennesker og jeg har lært veldig mye av dem om alt fra innkjøpspris på bøker, rettighetssalg og hvordan det er å jobbe som forfatter. Det er også flott at jeg har fått tatt med det jeg har lært i privat næringsliv til kultursektoren.

- Hva av det du lærte på HF har du hatt størst nytte av i denne jobben? 

- Tverrfagligheten og tyskkunnskapene har vært helt avgjørende i jobben. Som student dro jeg på utveksling til Humboldt Universität i Berlin, var praktikant og hospitant ved ambassaden og FN-delegasjonen i Wien og var på språkkurs i Tyskland – det har jeg dratt stor nytte av nå.  

- Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

- Tenk enda mer på hva du vil jobbe med etter studiene! Les stillingsannonsene til jobber du kunne tenke deg allerede i begynnelsen av studiet, og skaff deg kompetansen de etterspør. Ta kurs, lær deg språk og skaff deg jobberfaring i studietida. Vær aktiv og målrettet fra dag én, slik at du skiller deg ut i bunken med søknader når du en dag forlater Blindern.

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 14. feb. 2020 15:56 - Sist endret 11. mars 2021 14:30