Forskningsbibliotekar

«Å tenke humanistisk er viktig i arbeid med teknologi», sier Jon. Historiefaget hjelper ham å se skjevhet i data og tenke utenfor vedtatte sannheter.

Portrettfoto, mann, kort brunt hår og skjegg, lite smil, sort skjorte

Jon Carlstedt Tønnessen

Foto: Privat

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Jeg arbeider i Nasjonalbibliotekets laboratorium for digital humaniora (DH-lab), hovedsakelig med nettmedier som er høstet siden 2001. Det viktigste jeg gjør er å støtte forskere som vil studere historisk webmateriale, finne fram i samlingen og bidra til å utvikle bedre digitale tjenester for forskere.

– Hva liker du best med jobben din?

– I Nasjonalbibliotekets DH-lab finnes det utrolig kunnskapsrike mennesker, og jeg lærer nye ting hver eneste dag. Siden jeg jobber med primærkilder, og en materialtype som mange oppfatter som ny, er jobben også knyttet til spørsmål om og utvikling av metode og digital kildekritikk. Det er veldig gøy å jobbe så tett på forskningsfronten, både i Norge og internasjonalt.

– Hva av det du lærte på HF har du hatt størst nytte av i denne jobben?

– Å tenke humanistisk er en viktig ressurs i arbeid med teknologi! Avanserte algoritmer og dataprogrammering hviler alltid på en eller annen form for menneskelig innsats, enten det er mennesker som har skrevet koden, eller maskinlæringsteknologi som jobber med data skapt av mennesker. Utdanningen fra HF hjelper meg daglig til å reflektere over ulike former for skjevhet i data og resultater, og hvilke spørsmål som er mulig å stille (eller ikke). Historiefaget ga meg også forståelse for endringer over tid, og mulighet til å tenke utenom «vedtatte sannheter».

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Bruk frie emner til å skaffe deg erfaring med tekniske og digitale verktøy! Kanskje et innføringsemne i informatikk, emner i digital humaniora eller emner med programmering? Mange har en romantisk forestilling om at humanister arbeider med håndskrevne pergamenter og støvete bøker innbundet i skinn. Men dagens humanister er helt avhengige av å ha teknologisk kompetanse!

Jeg er på ingen måte noen programmerer, men det at jeg brukte python-programmering i masteroppgaven gjør meg bedre i stand til å forstå muligheter og utfordringer med digitale analyseverktøy, og kommunisere med IT-utviklere om tekniske spørsmål. Kombinasjonen av humanistisk bakgrunn og teknisk kompetanse vil gjøre deg relevant for veldig mange jobber, både i og utenfor akademia.

 

Jon Carlstedt Tønnessen

Fag:
Historie

Grad:
Master

Uteksaminert:
2021

Stilling:
Forskningsbibliotekar

Arbeidsgiver:
Nasjonalbiblioteket (nb.no)

Flere karriereintervjuer

Publisert 6. jan. 2023 09:44 - Sist endret 6. jan. 2023 09:44