English version of this page

Informasjonsteknolog

I jobben ved Nasjonalbiblioteket bruker Lars Magne teknologi til å utvikle nye måter å forstå kultur, historie og språk på.

Portrettfoto, mann, smil, brunt kort hår og skjegg, grått skjerf, oransje jakke, utendørs, høst

Lars Magne Tungland

Foto: Privat

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Jeg jobber som såkalt Informasjonsteknolog ved DHlab og Språkbanken på Nasjonalbiblioteket.

Arbeidshverdagen min er variert, blant annet jobber jeg med å utvikle og vedlikeholde forskningsinfrastruktur, apper, kodepakker og API-er for kvantitativ tekstanalyse av Nasjonalbibliotekets samling, samt med å skape datasett for språkteknologi og støtte den nasjonale infrastrukturen for språkressurser. Jobben inkluderer også samarbeid med forskere og akademikere for å forstå deres behov og bidra til deres prosjekter ved hjelp av teknologi og dataanalyse.

I tillegg er det viktig at jeg holder meg oppdatert på ny teknologi og metoder innen digital humaniora og språkteknologi.

– Hva liker du best med jobben din?

– Det kuleste med jobben min er at jeg får kombinere min interesse for historie og teknologi og jobbe med å utvikle nye måter å forstå kultur, historie og språk på. Det er også veldig gøy å jobbe sammen med forskere og teknologer fra ulike fagfelt, med ulike perspektiver og ferdigheter. Og så liker jeg egentlig ganske godt å programmere.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Jeg jobber med å lage forskningsinfrastruktur for nasjonalbiblioteket. Kompetanse på humanistisk forskning er sentralt for alt jeg gjør.

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Her har jeg mange tips! Først og fremst: Vær nysgjerrig og utforsk ulike fagområder og interesser. Dette kan hjelpe deg med å finne din lidenskap og åpne opp nye karrieremuligheter.

Videre er det lurt å skaffe seg praktisk erfaring gjennom praksisplasser, deltidsjobber eller frivillige prosjekter. Dette vil styrke CV-en din, og hjelpe deg med å bygge et nettverk og finne ut hva du trives med i arbeidslivet (viktig!).

Lær deg også litt tekniske ferdigheter som programmering, dataanalyse (f.eks. Excel, visualiseringsverktøy) eller prosjektledelse. Disse ferdighetene er etterspurte i mange bransjer og kan øke sjansene for å finne en jobb etter endt utdanning. Spesielt i første jobben etter studiene kan konkrete ferdigheter gjøre stor forskjell.

Og til slutt: Ikke vær redd for å tenke utenfor boksen når det gjelder jobbmuligheter. Mange humaniora-studenter finner interessante og relevante jobber i sektorer som kanskje ikke umiddelbart virker relaterte til deres fagfelt. Som humanist er man nesten per definisjon en som tenker utenfor boksen. Din unike kombinasjon av ferdigheter, kunnskap og erfaring kan gi deg en fordel i arbeidsmarkedet.

 

Lars Magne Tungland

Fag:
Modern International and Transnational History

Grad:
Master

Uteksaminert:
2019

Stilling:
Informasjonsteknolog

Arbeidsgiver:
Nasjonalbiblioteket (nb.no)

Flere karriereintervjuer

Publisert 13. apr. 2023 12:55 - Sist endret 4. mai 2023 11:56