Leder SKREI Research Center

Tverrfagligheten som HF tilbyr, gjør deg til mangekunstner og generalist fremfor spesialist. Det mener jeg at gir flere muligheter enn begrensninger, sier Jonas.

Bildet kan inneholde: panne, kinn, smil, øye, skjegg.

Jonas Walsøe

Foto: SKREI Research Center

Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– SKREI Research Center er en del av Museum Nords virksomhet og skal bidra til å skape en infrastruktur som koordinerer internasjonal, tverrfaglig forskning og kunnskap rundt temaer knyttet til den arktiske torsken. SKREI ønsker å ligge i skjæringspunktet mellom forskning og formidling. Jeg samler inn eksisterende og relevant forskning, og gjør denne kunnskapen tilgjengelig for offentligheten.

Med et bredt kontaktnettverk fra min tidligere stilling som daglig leder i fiskeindustrien, og styreverv i næringsrelaterte, politiske og interesseorienterte organisasjoner rettet mot fiskeriene, bidrar jeg med kunnskap fra en næring som kan virke utilgjengelig for de fleste.

Det er også viktig for SKREI å danne et sterkt tverrfaglig nettverk og samarbeid med forskere, forskningsinstitusjoner, næring, kunst, kultur, politikere med flere rundt temaer som berører skreien og kystkulturen.

SKREI handler om fortid, nåtid og fremtiden for vår historisk viktigste ressurs og menneskene som har levd, lever og fortsatt skal leve av den.

– Hva liker du best med jobben din?

– Jobben er givende fordi den gir meg mulighet til å fordype meg i forskning fra flere felt. Det kan være for eksempel marin biologi, oseanografi, geografi, lydakustikk, kulturhistorie, økonomi og økonomihistorie, næring, havforskning, forvaltning og politikk som omfatter skreien og fiskeriene.

Jeg kommuniserer med fagfolk som er fremst på sine felt, som bidrar til produksjonen av kunnskapsgrunnlaget i SKREI. Prosjektet er viktig for hele kysten, og jeg møter åpne dører og positive fagfolk der vi henvender oss. Det gjør jobben motiverende. Det er høye forventinger, og konsensus om viktigheten av at vi nå forteller historien om nasjonsbyggeren skreien, og den rike kystkulturen som Norge har.

Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

  – Jeg tok min master i områdestudier. Tverrfagligheten som HF tilbyr, gjør deg til mangekunstner og generalist fremfor spesialist. Det mener jeg at gir flere muligheter enn begrensninger. For meg har det gitt noen analytiske egenskaper som jeg har dratt nytte av både i næringslivet og i forskningssammenheng.

Når jeg nå utfører kunnskapsledelse eller redaksjonsarbeid av tverrfaglig kunnskap, har jeg verktøy til både å forstå forskningen, avgjøre relevans, formidle den, og dele den med kontakter jeg mener kan ha nytte av kunnskapen.

En utdanning ved HF gav meg fleksibilitet til å sette sammen en grad med kunnskapsområder jeg interesserte meg for, og som jeg mente kunne gi meg gode karrieremuligheter.

– Hva er ditt beste tips til studenter for jobbmuligheter etter studiene?

–Jeg kombinerte områdestudier med emner som makroøkonomi, internasjonal politikk, politisk økonomi, språk, demokratistudier og historiefag. Det ble en fin balanse mellom samfunnsvitenskap og humaniora, og tanken var å søke seg mot UD systemet.

I stedet gikk veien mot fiskerinæringen og deretter forskning og formidling. I disse rollene har jeg fått reist mye og samarbeidet tett med både UD, Norges sjømatråd, næringsorganisasjoner, for å nevne noen. Jeg har mottatt aspirantkull og levert kunnskap til utenriksstasjoner om skrei og norsk fiskeri.

Veien blir ofte til mens man går, og vi legger planer mens gud ler. Så ha gjerne mål i horisonten som du jobber mot, men vær åpen for at veien dit ikke går i en rett linje.

Jeg drev eget selskap og jobbet mye ved siden av studiene, og mener det er viktig å ha jobberfaring med seg ut i arbeidslivet. Jeg har selv vurdert utallige søknader i mange lederroller, og et flott karakterkort sier ikke alt om deg som person. Det er også viktig med kontakter og nettverk, og jeg anbefaler å benytte muligheten i både jobb og studiesammenheng til å knytte kontakter. Man vet aldri hva som er status ved neste korsvei.

Lykke til, det blir folk av oss alle.
Jonas Walsøe

Jonas Walsøe

Fag:
Europeiske språk
Spansk, portugisisk

Tidligere:
Europeiske og amerikanske områdestudier,
Latin-Amerika-studier

Grad:
Master

Uteksaminert:
2015

Stilling:
Leder SKREI Research Center

Arbeidsgiver:
Museum Nord (museumnord.no)

Flere karriereintervjuer

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 13. nov. 2023 16:42 - Sist endret 13. nov. 2023 16:42