English version of this page

Logistikk Manager

Først og fremst er jeg veldig fornøyd med å bruke utdanningen min i jobben i Xpeng Motors, Norge, hvor den daglige kommunikasjonen består av både kinesisk og norsk, forteller Martin.

Portrettfoto, mann, lys bakgrunn, smil, kort hår, lys høyhalset genser

Martin Sæthren

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Dette varierer, men innebærer blant annet mye dialog med hovedkontoret vårt i Kina, slik at vi kan optimalisere driften lokalt. Per nå er hovedansvaret mitt logistikken internt i Norge, men samtidig må det også koordineres med de sentrale lagrene i EU, samt planlegge den fremtidige produksjon av biler for det lokale markedet. I tillegg har jeg daglig dialog med de forskjellige forhandlerne i landet, hvor jeg støtter opp om butikkene med diverse ad-hoc saker. Dette kan være alt fra systemtrening, transportbestilling, måloppfølging, strategisk planlegging etc. I min stilling er det selvfølgelig viktig å opprettholde et godt samarbeid med alle våre eksterne partnere, slik at den daglige operasjonen går så smidig som mulig for alle involverte parter.

Med hovedansvar for logistikken i landet har jeg tidligere også hatt andre sentrale roller i selskapet, noe som gjør at jeg kjenner godt til hvordan de forskjellige avdelingene opererer. Dette resulterer i at jeg fort ender opp med å involvere meg i andre arbeidsoppgaver, enn de som ligger under mine ansvarsområder.

– Hva liker du best med jobben din?

– Først og fremst er jeg meget fornøyd med å kunne få bruk for utdanningen min i jobbsammenheng, hvor den daglige kommunikasjonen består av kinesisk eller norsk. Etter snart to år i selskapet har jeg fått jobbet i flere sentrale stillinger, og dermed fått opparbeidet meg mye forskjellig kunnskap i alt fra trening, markedsføring, salg, leveringskjeder, planlegging etc.

I og med at jeg har hatt så mange varierte arbeidsoppgaver har jeg aldri kjent at dagene blir ensformige. I tillegg har jeg hatt en leder som har gitt meg mye rom og frihet. Dette har gjort meg mer selvstendig slik at jeg enkelt selv løser driftsutfordringer som måtte oppstå.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Vi er over 16 000 ansatte i selskapet globalt, hvor over 95% av disse sitter i Kina. Å kunne snakke kinesisk gjør hverdagen min enklere, og da ikke bare med tanke på kommunikasjon, men også forståelse av hvordan og hvorfor de forskjellige avgjørelser blir tatt.

Den språklige kompetansen gjør det samtidig enklere å løse lokale utfordringer hvor det behøves støtte fra kollegaer i Kina.

– Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Om du ønsker å få bruk for dine studier i jobbsammenheng kan det være lurt å tenke litt «utenfor boksen». Det er ikke alltid like lett å få en fot innenfor, uten at du allerede sitter på kompetansen som søkes.

Hvordan skal man få opparbeidet seg denne erfaringen? Jeg anbefaler å søke seg mot selskaper hvor du ser potensiale for at din kompetanse kan tilføre selskapet noen form for verdi.

Selv om stillingen du søker på kanskje ikke er innenfor den industrien eller akkurat den posisjonen du drømmer om i dag, vil det være en god mulighet til å starte en karriere som fører til opparbeiding av viktig arbeidserfaring og kompetanse.

Min bakgrunn dreier seg hovedsakelig om Kina, kultur, business, politikk, språk, økonomi og administrasjon. Med denne kompetanse har jeg tidligere søkt mot selskaper som enten har egen drift i Kina, eller opererer mot det kinesiske markedet. I tillegg har jeg vurdert stillinger i offentlig sektor som for eksempel ambassade- eller konsulatjobber, utdanningssektoren, kulturutveksling og lignende.

Vær kreativ, husk alltid å følge opp sendte søknader, og lag deg en konto på LinkedIn så tidlig som mulig.

Martin Sæthren

Fag:
Kinesisk med Kina-studier

Grad:
Bachelor

Uteksaminert:
2020

Stilling:
Logistikk Manager

Arbeidsgiver:
Xpeng Motors Norway AS (小鹏汽车) (xpeng.com/no)

Flere karriereintervju

Publisert 29. feb. 2024 17:52 - Sist endret 11. mars 2024 17:17