English version of this page

Selvstendig næringsdrivende

"Å få jobbe med litteratur var drømmen da jeg begynte på studiet, og virkeligheten innfrir forventningene", sier Joakim.

Portrettfoto, mann, smil, rød rutete skjorte, innendørs

Joakim Tjøstheim

Foto: Privat

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Av de viktigste oppgavene mine er litteraturbedømmelse, korrekturlesing, språkvasking og undervisning de mest sentrale nå for tida.

– Hva liker du best med jobben din?

– Aller mest liker jeg variasjonen og friheta arbeidshverdagen som selvstendig næringsdrivende gir meg. Jeg både korrekturleser og språkvasker forskjellige tekster innen sakprosasjangeren for enkelte forlag, gir norskopplæring til utenlandske arbeidstakere i Norge i form av privatundervisning, kan havne som statist i en reklamefilm eller en tv-serieepisode, sitte i panelsamtaler, og jeg er litteraturkritiker i Dagbladet. Jeg føler jeg kan si at ingen dager er like, og virkelig mene det, og jeg legger mer eller mindre arbeidsdagen opp helt selv. Så forholder jeg meg hele tida til tidsfrister, som regel flere på en gang, så helt fritt står jeg ikke. Tidsfristene tilføyer en strukturerende komponent til arbeidshverdagen min som jeg setter høyt.

Ellers liker jeg arbeidsoppgavene mine i beste laget. Vekslinga mellom nerdete dissekering av artikler og avansert romanlesing gir en flyt som for meg er helt uvurderlig. Å få jobbe med litteratur var drømmen da jeg begynte på studiet, og virkeligheten innfrir forventningene. Jeg er glad jeg fant en åpning i det selvstendige næringslivet.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Mange sider ved jobben er en sprøytespiss rett inn i flere emner jeg tok i gradene mine. Uten kunnskap om norsk grammatikk kunne jeg aldri korrekturlest eller språkvasket, og uten å kunne litteratur kunne jeg sett langt etter anmelderjobben. Terminologien er kanskje annerledes i det jeg produserer i dag, enn den du finner i masteroppgava mi, men tankene er de samme.

Overordnet ser jeg likevel at det er språkkunnskapene og -ferdighetene mine som har gitt meg det meste av jobbene jeg har i dag. Jeg tenker da spesielt på formuleringsevne og dramaturgisk peiling, vite hvordan å sette sammen en tekst for å holde på leseren. All lesinga og skrivinga hadde noe for seg; så jeg det ikke da, ser jeg det i hvert fall nå.

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Mitt inntrykk er at emosjonell intelligens, å kunne gjenkjenne følelser i seg selv og i andre og å romme egne og andres følelser, har stigende relevans i arbeidslivet. Derfor er mitt heteste tips til rykende ferske bachelorer og mastere å ikke glemme sin egen og andres menneskelighet oppi pugginga og senere jobbsøkinga.

Jeg vil gjerne trekke frem det andre har sagt før meg, om nettverks- og erfaringsbygging i studietida. Engasjer deg i studentforeninger som vekker nysgjerrigheta di, finn deg en jobb som lar seg kombinere med studiene, og sørg for å bli kjent med folk, både på og av universitet.

Samtidig vil jeg snakke som det jeg er, selvstendig næringsdrivende, og si at jeg fort hadde flyktet fra frilansinga og inn i noe langt tryggere hadde jeg ikke hatt ork eller plass til følelsene frilansertilværelsen gjerne vekker. Ikke minst er følelsene våre varemerket vårt, og arbeidslivet, enten du ønsker faste eller flytende rammer, føler jeg ser etter genuine utgaver. Snakker du fra hjertet, er det lettere å skille seg ut fra bunka på et jobbintervju, og det skaffer deg – tro det eller ei – flere solide kontakter enn hvis du bare snakker andre etter munnen eller gjør alt du kan for å imponere med hva du kan. Når det er sagt, er det absolutt ikke feil å by på seg selv, både på virkelige og på virtuelle arenaer.

 

Joakim Tjøstheim

Fag:
Nordiske studier, studieretning Nordisk litteratur

Grad:
Master

Uteksaminert:
2019

Stilling:
Selvstendig næringsdrivende

Arbeidsgiver:
Joakim Tjøstheim (ENK)

Flere karriereintervjuer

Publisert 15. des. 2022 13:21 - Sist endret 15. des. 2022 13:21