English version of this page

Språkkonsulent og oversetter

Et godt tips fra Andreas er å huske på at mange arbeidsgivere der ute både ønsker seg og trenger ansatte som kan skrive godt og klart.

Portrettfoto, sort / hvitt, mann, smil, skjegg kort hår, rutete skjorte

Andreas Wilhelmsen

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Som språkkonsulent jobber jeg med å korrekturlese og språkvaske tekster. Jeg foreslår endringer og gir tilbakemeldinger for å forbedre tekstene, unngå misforståelser og treffe målgruppa. Mange av oppdragene kommer fra offentlige organer som ønsker at tekstene de publiserer, skal være både riktig skrevet og lettfattelige for befolkningen. Andre ganger kommer tekstene fra forlag som skal utgi bok, forskere som skal publisere artikler, eller private foretak som vil markedsføre seg bedre.

– Hva liker du best med jobben din?

– Det er veldig meningsfylt å gjøre viktig kunnskap og informasjon mer tilgjengelig. I tillegg liker jeg at jeg stadig får sette meg inn i nye temaer. Arbeidsuka byr på muligheter til å lære seg nye ting hele tida – både om verden, om samfunnet og om språket.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Det var ved HF at jeg fikk på plass det teoretiske rammeverket som trengs. Særlig nyttig var det å lære at det finnes andre hensiktsmessige måter å analysere en setning på enn med subjekter og verbaler, og å bli vant til å tenke mer deskriptivt enn preskriptivt. Selv om jobben ofte handler om å finne feil, er det vel så viktig å forstå funksjon og kontekst.

– Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Som student ante jeg ikke hvor mange forskjellige stillinger som finnes, og hvis jeg hadde navigert etter hva jeg trodde ga de største jobbmulighetene, hadde jeg helt sikkert endt opp med en kjedelig stilling. Vit at veldig mange arbeidsgivere ønsker seg – og trenger(!) – ansatte som kan skrive godt og klart, men den kompetansen er også undervurdert blant jobbsøkere. Få en god start ved å gjøre deg kjent med Språkrådets nettsider om klarspråk og begynne å legge deg til gode språklige vaner allerede nå.

Andreas Wilhelmsen

Fag:
Lingvistikk
Linguistics and its Applications for a Multilingual Society
Studieprogram: European Languages
Studieretning: European Languages and Linguistics

Grad:
Master

Uteksaminert:
2019

Stilling:
Språkkonsulent og oversetter

Arbeidsgiver:
Totaltekst AS (totaltekst.no)
 

Fleire karriereintervju

Publisert 1. des. 2023 14:50 - Sist endret 6. des. 2023 13:18