English version of this page

Rådgiver i Utlendingsdirektoratet

Anjas beste tips til studenter som er interessert i statlig jobb er: «søk på sommerjobber»! Det var slik hun fikk fast stilling i UDI.

Portrettfoto, kvinne, smil, skulderlangt blondt hår, mørkeblå t-skjorte, utendørs

Anja Birkelund Torheim

Foto: Privat

– Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Som rådgiver i Utlendingsdirektoratet (UDI) har jeg en slags tredelt arbeidshverdag. Jeg saksbehandler individuelle søknader om oppholdstillatelse. Dette kan for eksempel være søknader om familieinnvandring, studietillatelse og visum. I tillegg veileder jeg søkere og deres familiemedlemmer om regelverket knyttet til utlendingsloven.

Nå for tiden jobber jeg også i et team som jobber tettere opp mot ulike samarbeidspartnere, som for eksempel UD og utenriksstasjonene. Vi jobber med å forbedre rutiner og arbeidsflyt. Samtidig er det sånn at arbeidshverdagen i UDI plutselig kan endre seg. Vi er en organisasjon som av åpenbare grunner må kaste seg rundt i tråd med hva som skjer rundt om i verden med tanke på migrasjon. Dermed er fleksibilitet et nøkkelord i jobben.

– Hva liker du best med jobben din?

– Det er en dynamisk jobb hvor jeg får mye tillit, både som saksbehandler og veileder. Jeg blir utfordret på en daglig basis. Det er også en givende jobb, og særlig innenfor veiledningen føler jeg på at jeg virkelig kan utgjøre en forskjell i folks liv. Og ikke minst: jeg har utrolig fine kolleger! Vi har det sosialt og hyggelig på jobb.

– Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

– Under studietiden på HF så tilegna meg mye kompetanse som er nyttig i jobben. Dette inkluderer blant annet å forklare komplekse regelverk på en kortfattet og forståelig måte. Jeg jobber også med å bruke mer klarspråk i vedtaksskrivingen, noe som var viktig i skrivingen av masteroppgaven.

Et annet eksempel er at jeg må forholde meg til et stort antall av norske og internasjonale kilder i saksbehandlingen. Jeg må holde oversikt og bruke regelverket på riktig måte.

– Hva er ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Dersom du er interessert i en statlig jobb, så er tipset mitt å søke på sommerjobber. Jeg ble først ansatt som sommervikar i 2021 før jeg gikk over i fast stilling vinteren 2022. Da hadde jeg vært midlertidig ansatt i om lag seks måneder. Flere etater og direktorater har korte sommervikariater, men det er ofte sånn at de trenger deg for en lengre periode. Da har du allerede en fot innenfor!

Jeg vil også anbefale praksis hvis ditt studieprogram tilbyr det. På MITRA får studentene muligheten til å prøve seg på praksisarbeid i utlandet, og i den forbindelse var jeg hospitant ved Den norske delegasjonen til Europarådet i Strasbourg. Dette var en viktig erfaring som jeg brukte aktivt i jobbsøking etter endt master. 

Les om Anjas hospitanperiode ved Europarådet

 

Anja Birkelund Torheim

Fag:
Modern International and Transnational History

Grad:
Master

Uteksaminert:
2020

Stilling:
Rådgiver 

Arbeidsgiver:
Utlendingsdirektoratet (UDI) (udi.no/)

Flere karriereintervjuer

Publisert 18. jan. 2023 13:44 - Sist endret 8. feb. 2023 16:22