Roma i Oslo 19. mars - Inn i historien

Det ble både variert og vellykket da Instituttet inviterte til Humaniora-aften  i Oslo med P.A. Munch forelesning, utdeling av Hans Rasmus Astrups Roma-pris, nydelig musikk, student-SLAM, og avslutning med italiensk-inspirert mottakelse. 

Bildet kan inneholde: stol, projeksjonsskjerm, begivenhet, publikum, dress.

Instituttleder ved Det norske institutt i Roma, Prof. Kristin B. Aavitsland ønsker velkommen

Villaen på Gianicolo-høyden holder stengt i vårsemesteret på grunn av rehabiliteringsarbeid, og det ble derfor bestemt å legge noen av vårens arrangementer til Oslo. Det ble fullt hus med venteliste, og gledelig gjensyn mellom tidligere studenter, lærere og forskere, og møte med andre som var interessert i kveldens tema. 

Daniel Bakke Nystad (obo) og Gard Lindberg Olsen (trompet) fra Institutt for musikkvitenskap åpnet kvelden med musikalsk innslag. Nystad hadde komponert stykket Duett-dans som ble uroppført til stor applaus i Domus Bibliotheca denne kvelden. 

Instituttleder Kristin Aavitsland ønsket velkommen og introduserte årets P.A. Munch foreleser, Prof. Line Cecilie Engh (IFIKK/UiO). Forelesningen til Engh var en uhøytidelig og delvis personlig vandring gjennom virkelige, nedstøvede arkiver så vel som ruiner og steinrester i Roma: en påminnelse om hvorfor det er så viktig å oppleve kildene – sanselig og fysisk. 

Fire studenter delte sine erfaringer fra Roma i slam-form; takk til Sara Hamre Sveen, Aksel Teigen Breistrand, Cathrine Tønseth Sundém og Taran Palmstrøm Fenn for velvillighet og gode innslag!

Mye spenning var knyttet opp til utdelingen av Hans Rasmus Astrups Roma-pris for fremdragende studentarbeid, som ble utdelt for første gang. Forskningsdekan HF/UiO, Prof. Mathilde Skoie, introduserte de nominerte og oppsummerte hvorfor prosjektene til hver og en av dem hadde blitt vurdert som fremdragende. De fem nominerte studentene var:

  • Aksel Teigen Breistrand (UiB)
  • Alexandra Sten Jørgensen (AHO)
  • Erlend Østrem Myklebust (UiO)
  • Laura Gutierrez Myran (UiB)
  • Anna Mikaela Platander (UiO)

Rolf Johan Ringdal fra Stiftelsen Hans Rasmus Astrup delte ut prisen på 8000 kroner samt reise og innkvartering for en måneds forskningsopphold i Roma. Med fanfare og til stor applaus ble Erlend Ø. Myklebust erklært som årets vinner. 

Prisen vil deles ut årlig i de kommende år, og har blitt mulig gjennom en generøs donasjon til Instituttet fra Stiftelsen Hans Rasmus Astrup. 

Arrangementet ble avholdt i Domus Bibliotheca som en del av Humaniora-festivalen ved Universitetet i Oslo. 

Se resten av programmet for Humaniora-festivalen som fortsetter i hele mars.

Publisert 21. mars 2024 12:19 - Sist endret 22. mars 2024 09:41