Den som tier, samtykker

Dagens dødsdommer mot 529 medlemmer av Det muslimske brorskap må bety slutten på den norske regjeringens stilltiende aksept av militærregimet i Egypt.

I dag ble 529 medlemmer av Det muslimske brorskap dømt til døden av en egyptisk domstol.Dette er bare det siste av mange skritt i autoritær retning fra det egyptiske militærregimet.

 

Etter at militæret tok makten 3. juli 2013 har over 1.400 fredelige demonstranter blitt drept. Aktivister som sto på barrikadene mot Mubarak i 2011 sitter nå bak lås og slå. Kritiske journalister blir sparket fra jobbene sine. Enhver organisert opposisjon mot militæret blir slått kraftig ned på, og alle seriøse utfordrere til feltmarskalk al-Sisi har trukket seg fra det kommende presidentvalget.

Til og med Mubaraks tidligere statsminister, som ikke kan kalles en demokratiforkjemper, kalte den såkalte demokratiseringsprosessen i Egypt «en farse». Militærets styre er mer voldelig, mer autoritært og åpner for mindre ytringsfrihet enn selv Husni Mubarak. Den gamle eliten ser ut til å gjenvinne sin makt.

Les resten av kronikken her: NRK Ytring!

Av Jacob Høigilt, Kristian Takvam Kindt
Publisert 24. mars 2014 12:42 - Sist endret 24. mai 2019 17:17