Babylon

Vitenskapelige artikler på norsk om politikk og samfunn i Midtøsten lest inn som lydbok.

Teksten Babylon podcast med blå himmel, ørken og fjell i bakgrunnen

Episoder

 • Episode 5: Superleiren. Midtøsten som regional flyktningeleir 4. juni 2020

  Midtøsten er i dag blitt en permanent lagringsplass for flyktninger og migranter og kan derfor sammenliknes med en regional flyktningeleir, en superleir. Artikkelen er skrevet av Are John Knudsen, og lest inn av Olav Gjertsen Ørum. Kjenningsmelodien er laget av Edvard Bjørklund

 • Episode 4: Hva er islamisme? 2. apr. 2020

  Islamisme behandles i forskningslitteraturen oftest som et politisk fenomen. Selv om en slik analyse ikke er feil, gir den ikke et fullstendig og sammenhengende bilde av islamismen. Her vil vi foreslå en fortolkningsramme som tar høyde for islamismens kulturelle aspekter for å favne bredere enn det tradisjonelle, politisk-orienterte paradigmet. Artikkelen er skrevet av Jacob Høigilt og Kjetil Selvik, og lest inn av Olav Gjertsen Ørum. Kjenningsmelodien er laget av Edvard Bjørklund.

 • Episode 3: Jihadbevegelsen i den arabiske verdenen før og etter 2011 19. feb. 2020

  Mange trodde den arabiske våren skulle bety slutten for jihadistbevegelsen. Men etter 2011 har den vunnet terreng i et omfang som de færreste kunne forestilt seg. Artikkelen er skrevet av Brynjar Lia, og lest inn av Olav Gjertsen Ørum. Kjenningsmelodien er laget av Edvard Bjørklund.

 • Episode 2: Den glemte historien. Kristne på Den arabiske halvøy 19. feb. 2020

  Bit for bit rekonstruerer forskere i dag historien om den kristne blomstringsperioden på Den arabiske halvøy. Hva kan den fortelle oss om denne glemte perioden? Artikkelen er skrevet av Berit Thorbjørnsrud, og lest inn av Olav Gjertsen Ørum. Kjenningsmelodien er laget av Edvard Bjørklund.

 • Episode 1: Gåten Qatar 2022 17. feb. 2020

  Da FIFA i 2010 uventet annonserte Qatar som vertsnasjon av VM i fotball i 2022, ble verdens oppmerksomhet umiddelbart rettet mot den lille ørkenstaten. Det autoritære emiratet fremsto som et av de mest usannsynlige vertslandene for det enorme arrangementet, og søknaden om å få holde fotball-VM nærmest som et pr-stunt. Planene var svært ambisiøse, og ett spørsmål dukket raskt opp: Hvorfor? Artikkelen er skrevet av Charlotte Lysa, og lest inn av Olav Gjertsen Ørum. Kjenningsmelodien er laget av Edvard Bjørklund.

Mer ...
Publisert 14. jan. 2020 10:43 - Sist endret 17. feb. 2020 09:34