Kronikk om protester i Putins Russland

Offentlige protester skjer hyppigere i dagens Russland enn for noen år siden. I helgens utgave av Morgenbladet, mener Geir Flikke at å forstå denne utviklingen vil kunne bli en nøkkel til å tolke hendelser i vårt store naboland i tiden fremover.

Demonstrasjon: «Jeg er for parken», skriver jenta på asfalten. Folk i Jekaterinburg protesterer mot at de mister en populær park og samlingsplass fordi det skal bygges en kirke på stedet. Jekaterinburg 16. mai 2019.
Foto: Evgeny Feldman / AP / NTB Scanpix

Protester mot kirkebygg

Det begynte som en fredelig demonstrasjon mot et kirkebygg. Innbyggere i Jekaterinburg, en russisk millionby på andre siden av Uralfjellene, forsamlet seg på byens viktigste plass. De samlet seg for å protestere mot ett av de vel 200 kirkebyggene den Ortodokse kirke hadde fått Putins velsignelse til å sette opp.

Voldelige motdemonstranter

I løpet av den 13. mai, bare to timer etter at demonstrantene ankom, hadde andre grupperinger, angivelige tilhengere av kirkebygget, samlet seg. Demonstrantene hadde begynt å rive ned gjerdene som omga byggeplassen. Tilhengerne av kirkebyggingen dro i den andre enden, og det kom til trefninger. Demonstrantene ropte: «I dag river vi ned gjerdet; i morgen, Putin!» Tilhengerne av kirkebygget, de fleste av disse menn i 20-årene, godt trent i kampsport av forskjellige valører, for frem mot demonstrantene med stor brutalitet og målrettethet, og politiet hindret dem ikke.

 

Les hele kronikken i Morgenbladet.

Av Geir Flikke
Publisert 17. juni 2019 21:15 - Sist endret 5. nov. 2021 11:50