Presentasjon av kandidater 2020


kandidater for fast vitenskapelig ansatte

Jeg er opprinnelig fra Sveits og har vært professor i klassiske språk ved IFIKK siden 2016 (førsteamanuensis 2014–2015). Her har jeg bl.a. vært fagleder i min fagseksjon og PhD-leder for hele instituttet, og jeg er også leder av Nasjonalt fagorgan for gresk og latin.

Jeg stiller til valg som styremedlem ved IFIKK fordi jeg ønsker å bidra positivt til IFIKKs fremtid i en situasjon som for tiden er svært vanskelig. Saker som er særlig viktige for meg er likestilling mellom alle fag ved IFIKK, bevaring av akademisk frihet, en ubyråkratisk hverdag for alle ansatte på instituttet, åpen og tydelig kommunikasjon på og mellom alle nivåer, og kvalitetssikring i undervisningstilbud ved alle av IFIKKs studieprogrammer. Som utlending ønsker jeg også å være en stemme for de internasjonale ansatte ved IFIKK.

-------------------

I am originally from Switzerland and have been Full Professor of Classics at IFIKK since 2016 (Associate Professor 2014–2015). Here I have, inter alia, been Head of Subject in Classics and PhD Leader for the entire Department, and I am also the President of the "fagorgan for gresk og latin" in Norway.

I am running for the election as a member of IFIKK’s Board because I would like to make a positive contribution to IFIKK’s future in a situation which at the moment is very difficult. Things that are especially important for me are equality between all disciplines at IFIKK, conservation of academic freedom, an unbureaucratic daily routine for all employees at the institute, open and clear communication at and between all levels, and quality assurance in teaching for all of IFIKK’s study programmes. As a foreigner, I also wish to be a voice for the international employees at IFIKK.

 

Jeg er førsteamanuensis på avdeling for filosofi og har vært fast ansatt i en vitenskapelig stilling her siden 1998. Jeg stiller til valg som representant for de faste vitenskapelige ansatte i IFIKKs styre fordi jeg vil bidra med det jag kan for å forbedre instituttets økonomiske forhold. Akkurat nå er det digitalisering av undervisningen og kvinnelige vitenskapelige ansatte, særlig med ikke-norsk bakgrunn, jeg er aller mest opptatt av. Jeg kjenner miljøet godt og tror at min  mange års arbeidserfaring fra IFIKK kan bidra til å skape endring i positiv retning i arbeidsmiljøet for alle som forsker og underviser her.

 

Vi står midt i en pandemi og en økonomisk krise, med et nytt, og for de fleste ukjent, instituttlederskap på trappene. Det er viktigere enn noensinne at IFIKK har et instituttstyre som kan og vil fungere som garantist for universitetsdemokrati, åpenhet og transparens. Det er viktig at prioriteringer, nedskjæringer og tiltak ikke går på bekostning av kollegialitet og faglig autonomi for de fast vitenskapelig ansatte, men også for studentene og midlertidig ansatte. IFIKKs viktigste ressurser og potensiale til å komme seg ut av den nåværende krisen ligger i fagmiljøene selv, men forblir fruktesløse uten helhetlig tenkning.

Jeg ønsker å kjempe for de fast vitenskapelig ansattes arbeidsmiljø, arbeidshverdagen og fremtiden på IFIKK gjennom:

  • å skape åpen og kritisk debatt om strategi: Hva er de positive og negative konsekvenser av prioriteringer, nedskjæringer og tiltak? Hvor står vi, og hvor vil vi?
  • å engasjere fagmiljøene i en slik debatt
  • å være pådriver for undervisningssamarbeid på tvers av fagmiljøer
  • å kjempe for å forhindre pulverisering av kollegial lojalitet innad på instituttet og at prioriteringer, nedskjæringer og tiltak gjør fagmiljøer til konkurrenter i stedet for samarbeidspartnere

Jeg er førsteamanuensis i idéhistorie på IFIKK siden 2018. I undervisningen min arbeider jeg nå med å utvikle to emner med tydelig «IFIKK-profil». Forskningen min dreier seg om tekster og mentale bilder i middelalderen, hermeneutikk, retorikk, og politisk teologi, og jeg arbeider mye med kognitiv teori og kjønnsteori.

 

Etter fire år som fast vitenskapelig ansatt ved IFIKK begynner jeg å bli fortrolig med de enkelte fagenes identitet og egenart, og med instituttets struktur og karakter som helhet. Derfor ønsker jeg nå å påta meg et verv som gjør at jeg i større grad kan bidra til at IFIKK skal være et godt og forutsigbart sted å arbeide og studere ved i årene som kommer. Som styrerepresentant vil jeg dra veksler på bakgrunnen min fra norske og utenlandske universiteter, samt ledererfaring fra forlagsbransjen. Jeg er opptatt av høy kvalitet hva angår forskning og undervisning, men like viktig er respekten for det unike mangfoldet av faglig spisskompetanse som IFIKK representerer. Instituttet står overfor kritiske utfordringer, noe som krever samarbeid, smidighet og ikke minst gjennomsiktige prosesser. Dette er noe jeg vil fokusere på som styrerepresentant. Men også tillit er avgjørende for å ivareta IFIKKs konkurranseevne. For å opprettholde og styrke de vitenskapelige ansattes tillit og kreativitet, vil jeg sterkt forsvare at beslutninger som angår det enkelte fag, forankres på demokratisk vis i de respektive fagmiljøene.

 

Jeg stiller til valg først og fremst fordi flere har bedt meg om å gjøre det, og men også fordi IFIKK er i en vanskelig og krevende situasjon som vi må komme oss ut av i fellesskap, og jeg vil bidra til dette. Jeg sitter i universitetsstyret og i UiOs sentrale tilsettingsutvalg fram til sommeren 2021, og vil kunne være inhabil der i saker som direkte angår IFIKK, men det er ingen grunn til å vente slike saker den kommende våren. Universitetsstyret har nettopp behandlet ExPhils situasjon grundig og kommet ut med sterk støtte til ExPhil, etter at jeg fikk satt dette på dagsorden nå i oktober. ExPhil er svært viktig for universitetet, økonomien i ExPhil er viktig for hele IFIKK.

Jeg har omfattende styre-erfaring på alle nivåer ved UiO. Jeg har vært representant i både instituttstyre og fakultetstyre, både som student, stipendiat og fast ansatt. Jeg har vært avdelingsleder, programleder og instituttleder, og har ledet et senter for fremragende forskning. Som instituttleder bygde jeg selv opp en ny måte å lage og forstå budsjetter på, som sikret at alle styrebeslutninger kunne tas på et korrekt, fullstendig og transparent grunnlag.

Det viktige for IFIKK nå er at vi sammen kan fordøye og forstå den alvorlige situasjon vi er i, og finne veier framover uten at våre grunnleggende oppgaver og forpliktelser rammes. Vi får en ny instituttleder utenfra, og det vil være stort behov for kompetanse i det nye instituttstyret som kan ivareta alle interessene ved instituttet. Det er avgjørende at en styrerepresentant forstår seg selv som en representant for alles interesse, med særlig vekt på interessene til den gruppen du representerer, i dette tilfellet de faste vitenskapelig ansatte ved instituttet. Dette er ikke interessen til ett fag, men til alle fag vi har: den langsiktige og helhetlige interessen til instituttet. For å forvalte dette på en god måte trengs sterk forståelse både av pengestrømmene i økonomien og av hva god utøvelse av alle aspekter ved den makt styret har skal beløpe seg til, ikke minst i forhold til transparens og åpenhet, og tilgjengelighet for alle, slik jeg også har praktisert styrevervet ved UiO.

 

Hei! IFIKK går inn i en spennende og utfordrende periode. Jeg har vært vitenskapelig ansatt ved IFIKK over 15 år, noe som gjør at jeg kjenner IFIKKs virksomhet innenfra og strategiske tenkning over tid. Jeg vil som styrerepresentant være opptatt av å sikre de fire ulike fagavdelingenes integritet både innen undervisning og forskning, men selvfølgelig ikke motsette faglig samarbeid på tvers, om dette er i de vitenskapelige ansattes faglige interesser. Skal IFIKK lykkes i fremtiden har jeg tro på at IFIKK-ledelsen, i større grad enn i de senere år, må vise at de er innsatt i og har forståelse for de ulike fagenes egenart og potensiale, både innen undervisning og forskning.

 

Mitt kandidatur bunner i dyp respekt og engasjement for instituttstyret som universitetsdemokratisk organ. IFIKKs vanskelige økonomiske situasjon vil kreve tøffe faglige og undervisningsmessige prioriteringer fremover, som får konsekvenser for de fast vitenskapelige ansattes arbeidsoppgaver og arbeidshverdag. Jeg mener at trange rammer forsterker betydningen av åpne diskusjoner, forankring i fagmiljøene og helhetlig tenkning om prioriteringer og strategisk utviklingen av instituttets potensialer både når det gjelder forskning, undervisning, formidling og administrasjon, innenfor og på tvers av fagene.

Siden jeg ble fast ansatt på IFIKK i 2013 har jeg i tillegg til egen forskning og undervisning vært engasjert i overordnet fag- og forskningspolitisk arbeid. Jeg har ledet utviklingen av nye programmer og emner (som MA-programmet EKUL og vårt nåværende EXFAC-emne), vært fagleder og phd-ansvarlig ved idéhistorie, leder av EKUL, fungert som undervisningsleder og nå phd-leder på IFIKK. Jeg har engasjert meg i humanioras rolle på universitetet og i samfunnet gjennom redaksjonsarbeid i tidsskriftet Arr, som jevnlig bidragsyter i Morgenbladets spalte «Forskningsfronten» gjennom flere år, og som medlem av programstyret for SAMKUL i Forskningsrådet. Jeg har bak meg en periode som fast representant for FVA i IFIKKs styre, og ønsker å bidra videre til åpenhet og helhetlige tenkning på IFIKK også i de neste fire årene.

 

I am an associate professor of practical philosophy at IFIKK. I came to UiO from the UK in 2016. I am standing for election to the board because we need representation from the philosophy there. In addition, it is important that women and foreigners have a voice on the board. I also bring these elements to the role, as well as a commitment to support my colleagues' interests and promote dialogue.

-------------------

Jeg er førsteamanuensis i praktisk filosofi ved IFIKK. Jeg kom til UiO fra Storbritannia i 2016. Jeg stiller til valg til styret fordi vi trenger representasjon fra filosofi der. I tillegg er det viktig at kvinner og utlendinger har en stemme i styret. Jeg bringer også disse elementene til rollen, samt en forpliktelse til å støtte mine kollegers interesser og fremme dialog.

 

Min faglige bakgrunn er i filosofi (PhD) og klassiske språk (MA), og min forskning er i filosofihistorie, etikk og litteraturens filosofi. Jeg har vært professor i filosofi ved IFIKK siden 2014, var fagleder for filosofi og PhD-leder for IFIKK i perioden 2015-17, og sitter nå i instituttstyret (2016-). Jeg har dermed veldig god forståelse av IFIKKs utfordringer og muligheter. Jeg mener at faglig selvstyre og demokrati er avgjørende for å lykkes som institutt, sikre faglig kvalitet og skape harmoni i en akademisk institusjon, derfor har jeg vært involvert i den administrative siden av universitetet på ulikt vis gjennom hele min karriere.

Vi er nå i en krevende økonomisk sitasjon, med mye usikkerhet og uro rundt konsekvensene for både fagmiljøenes fremtidige sammensetning og fast vitenskapelig ansattes arbeidsforhold. Siden vi går inn i en periode med ny ledelse på instituttet, er det spesielt viktig å ha representanter i styret som kjenner bakgrunnen for denne situasjonen og som skjønner hvordan HFs prioriteringer kan slå ut på instituttnivå. Selv om IFIKKs økonomiske utsikter er tydelig forbedret de siste to årene, må vanskelige valg tas, og det er ekstremt viktig at styremedlemmer kjemper hardt for at disse valgene er fundert i faglig selvstyre nedenfra og ikke administrativ overstyring ovenfra. Den kampen vil jeg gjerne ta.


kandidater for midlertidig vitenskapelig ansatte

  • Malin Kristine Graesse

Kjære kollega

Vi er inne i en vanskelig og spesiell tid for instituttet. Det blir færre av oss etter hvert, men det er fortsatt viktig at våre interesser ivaretas på best mulig måte i instituttets styre.

Selv om vi i stor grad sitter på ulike etasjer og kanskje mest omgås mennesker fra samme fag, så tror jeg at det nå er viktig at vi tenker sammen. Forbi fag og forbi de fysiske hindringene vi har både med tanke på kontorplassering og pandemien.

Dersom jeg blir valgt som de midlertidig vitenskapelig ansattes representant i instituttets styre, så vil jeg jobbe for at vi kan styrke våre kollektive interesser. Jeg ønsker at instituttet skal bli så godt som mulig for alle de mva, selv om vi er raskt krympende gruppe.

Jeg har sittet som vara for de MVA i to perioder nå, henholdsvis for Max Kippersund og Sigurd Jorem. Jeg har også sittet i valgstyret i to perioder, så flere av dere kjenner meg sikkert fra frierrundene omentrent på denne årstiden. Jeg er inne i mitt siste år som stipendiat i kunsthistorie og jeg er også affiliert til OSEH. Jeg håper dere vil stemme på meg som deres representant for denne perioden.

Godt valg!

 

Jeg støtter Malin Kristine Graesses kandidatur til Instituttstyret. Selv er jeg PhD-stipendiat i filosofi på siste året og sittende styremedlem som representant for de midlertidig ansatte. Jeg tror Malin er en utmerket representant for de midlertidig ansatte, og jeg ønsker å støtte henne i arbeidet i kraft av å være tidligere styremedlem og, forhåpentlig, varamedlem. Jeg oppfordrer derfor mine kolleger til å rangere Malin øverst på stemmeseddelen, og så de resterende kandidatene i en eller annen rekkefølge for å avgjøre 1. og 2. vara.

 

  • Max Johannes Kippersund

Jeg stiller først og fremst som vara I årets valg, og støtter Malins kandidatur. Jeg er PhD-stipendiat ved filosofi, og har vært de midlertidig vitenskapelig ansattes representant i instituttstyret tidligere (i 2019). Pandemien viser tydelig noen av utfordringene ved å være midlertidig vitenskapelig ansatt. Dette kommer i tillegg til den krevende økonomiske situasjonen ved instituttet som allerede har gått hardt utover stipendiatgruppen. Arbeidet med å representere denne gruppen, de midlertidige generelt og stipendiatene spesielt, blir derfor svært viktig og krevende i tiden fremover. Jeg vil jobbe for at de midlertidige får mulighet til å fullføre sine prosjekter på best mulig måte i den utfordrende tiden vi har foran oss, bedre psykososialt miljø på arbeidsplassen, og økt rekruttering av stipendiater. Igjen, dette arbeidet ønsker jeg først og fremst å bidra til som vara for Malin, jeg tror hun vil gjøre en utmerket innsats som representant for våre interesser.


kandidater for teknisk-administrativ ansatte

 

Jeg har jobbet i IFIKKs administrasjon siden 2008. I denne perioden har jeg jobbet som studie- og programkonsulent, med internasjonalisering, og nå som rådgiver for phd og forskning.

Jeg har nå sittet i instituttstyret i litt over en periode og ønsker å fortsette for å følge opp de viktige prosessene vi er inne i, spesielt med tanke på at vi får en ny instituttleder. Under tiden jeg har sittet i instituttstyret har jeg opparbeidet meg kunnskap om budsjet- og budsjettmodeller, ansettelsesprosesser mm, og min brede erfaring fra studier og forskning kommer også godt med i det videre styrearbeidet.  

Som administrativ representant ønsker jeg å bidra med innsikt om administrative prosesser til instituttstyret som kan være viktig for kunne ta helhetlige beslutninger. Det er også viktig å påse at den administrative tas med i utviklingsarbeid, da det ofte er vi som i siste instans utfører det styret beslutter. Jeg ønsker også å være en representant som videreformidler det strategiske arbeidet som instituttstyret jobber med til resten av administrasjonen, da jeg selv har erfart hvor nyttig det er for egen arbeidssituasjon å ha en forståelse for overordnede føringer og strategiske mål.

I siste instans ønsker jeg å sitte i instituttstyre fordi jeg er engasjert i egen arbeidsplass.

 

Jeg stiller som kandidat til IFIKKs styre, og til oppgaven med å representere IFIKKs teknisk-administrative ansatte i styret. Erfaring som kan komme til nytte:

  • jeg er kjent med instituttet etter å ha vært her i flere år
  • jeg har erfaring med flere sider ved virksomheten: forskjellige administrative oppgaver, forskning og undervisning.
  • utenfor IFIKK har jeg erfaring med styrearbeid fra borettslag og sameie.

Bakgrunn fra IFIKK:

  • jeg har vært i studieadministrasjonen siden 2014, og vært på exphil, filosofi, kunsthistorie og utveksling.
  • før det var jeg faglig på klassisk, tok doktorgrad i latin, og underviste i latin og retorikk. Jeg har også (i 2015-2017) hatt to års permisjon fra studieadmin for å være postdoc i klassisk.

Med ønske om godt valg til alle!


kandidater for studentene

  • Henrik Due:

studentkandidat Henrik DueHei, mitt navn er Henrik Due. Jeg går andreåret på Klassiske Språk, og sitter allerede i fagutvalget for Antikkens Kultur og Klassiske Språk. Det er viktig for meg å ivareta alle de sterke miljøene som er på IFIKK, både de faglige og de sosiale. Spesielt i en tid hvor økonomien presser på det faglige, og det sosiale er amputert grunnet pandemien – da er det viktig med et sterkt studentdemokrati. Jeg stiller som studentrepresentant for å fremme studentenes interesser på instituttet, og bidra til et godt studentmiljø på tvers av de ulike studieretningene.

  • Victoria Frivik

studentkandidat Victoria FrivikHei, jeg heter Victoria Frivik og tar en bachelorgrad i klassiske språk med fordypning i latin. Jeg sitter i fagutvalget for antikk kultur og klassiske språk og har dermed en god forståelse på hvordan klassiskstudentene har det på UiO. Jeg ønsker å utvide horisonten og få kjennskap til hvordan studentene har det på de andre studieretningene ved IFIKK. Jeg stiller som studentrepresentant fordi jeg er opptatt av at vi som studenter skal ha en så bra tid som mulig her på instituttet. Som studentrepresentant vil jeg gjøre mitt ytterste for at studentenes stemmer blir hørt og deres interesser ivaretatt.

  • Henrik Heidenberg

studentkandidat Henrik HeidenbergJeg er en 22 år gammel filosofistudent som er i mitt første semester på master. Jeg har engasjert meg i å bedre hverdagen til studenter på IFIKK siden jeg begynte på studiet. Jeg har vært engasjert i fagutvalget for filosofi hvor jeg har bidratt til å arrangere sosiale arrangementer, men også deltatt i metafaglige diskusjoner om hvordan vi kan forbedre studieprogrammet.

Om jeg blir valgt inn i instituttstyret vil jeg sørge for at studentene blir hørt. For å oppnå dette vil jeg jobbe iherdig for å forbedre kommunikasjonen mellom studentene og instituttet, det er lite hjelp å ha studenter i styret om disse studentene ikke får informasjon om hva flertallet av studentene ønsker.

  • Aksel Rogstad

studentkandidat Aksel RogstadJeg er en 21 år gammel bachelorstudent i filosofi som begynte å studere ved IFIKK i fjor høst. Under hele studietiden har jeg engasjert meg i studentmiljøet på instituttet, blant annet som aktivt medlem i Fagutvalget for filosofi, og jeg vil si jeg kjenner instituttet og studentmassen her godt. Jeg har også vært svært aktiv i flere ulike miljøer på universitetet; jeg har en stor forkjærlighet for UiO generelt og IFIKK spesielt, og vil i instituttstyret gjøre mitt beste for å ivareta det gode faglige og sosiale miljøet jeg har nytt godt av. Etter å ha sittet i instituttstyret en periode allerede, i tillegg til å ha sittet i programrådet for filosofi, har jeg fått en god forståelse for hvordan hjulene går rundt på instituttet. Skulle jeg få en periode til, vil jeg legge vekt på å være en mer tilgjengelig studentrepresentant enn jeg har hittil har vært, med en tydeligere kommunikasjon til fagutvalgene og studentmassen for øvrig. Jeg vet at mange studenter har følt å ha blitt sittende i mørket mens ledelsen har diskutert spørsmål knyttet til instituttets økonomi og innsparinger, og her kan studentrepresentantene spille en mer aktiv rolle i å sørge for at studentene flest har bedre innsikt i hva som rører på seg oppover i systemet.

 

Publisert 6. okt. 2020 18:26 - Sist endra 14. juli 2023 10:40