English version of this page

Taliban-arkivet

Taliban-arkivet er ett av kun få eksisterende dokumenteringsprosjekter om Taliban, og det er det eneste arkivet som inneholder deres kulturelle, sosiale og juridiske produksjon i årene 1979-2011.

Et håndskrevet dokument med et skriftspråk fra Midtøsten. Illustrasjon.
Foto: Taliban Sources Repository

Taliban-arkivet har omdannet en stor privatsamling med Taliban-dokumenter til en anvendelig database for forskere som spesialiserer seg på Afghanistan, Taliban, og asiatisk historie. Taliban-arkivet ble samlet av forskere i sørlige Afghanistan mellom 2006 og 2011, og er ett av kun få eksisterende dokumenteringsprosjekter. Det er blant annet det eneste arkivet som inneholder Talibans kulturelle, sosiale og juridiske produksjon i årene 1979-2011.

Forskere kan nå søke i, og se, engelske oversettelser samt dokumenter publisert i pashto, dari, og i noen tilfeller arabisk.

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet ble opprinnelig påbegynt av Thesigers, som prosesserte og oversatte materialet presentert på denne nettsiden i en toårsperiode (2013-2015) for å sikre overlevelsen og offentlig tilgang til denne unike samlingen med primærkilder.  Taliban-arkivet ble publisert på nett i 2020 av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i samarbeid med Universitetet i Oslo (UiO).

Tilgang

Taliban-arkivet er en ideell virksomhet og tilgangen til samlingen er gratis. Vennligst registrer deg for å få tilgang til materialet.

Sitering

Hvis du bruker noe av materialet i denne samlingen, vennligst inkluder en referanse til «Taliban Sources Project at FFI/UiO».

For eksempel:

Mohammad Omar, “Eulogy of Martyr of the Islamic Umma Mujahed Abu Mosaab Zarqawi,” 1 June 2006, Al-Somood 1, no. 1 (June 2006), accessed via Taliban Sources Project at FFI/UiO, https://tsp.hf.uio.no.

Kontakt

Hvis du har spørsmål eller tilbakemeldinger angående Taliban-arkivet vennligst send oss en e-post på tsp-contact@ikos.uio.no.

Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI)

Postboks 25
2027 Kjeller
 

Institutt for kulturstudier og orientalske språk

Universitetet i Oslo
Det humanistiske fakultet
Postboks 1010 Blindern
0315 Oslo

Publisert 6. apr. 2020 15:10 - Sist endret 11. feb. 2022 11:44