Peter Christen Asbjørnsen

Asbjørnsen (1812-1885) var forfatter, naturviter, forstmester og ikke minst folkeminnesamler og utgiver.

Portrett av Peter christen Asbjørnsen. Foto.
Peter Christen Asbjørnsen. Foto: NFS.

Asbjørnsens virke har hatt stor betydning for norsk mentalitet og selvforståelse i vår nasjonale litteratur- og kunsthistorie.

Han samlet eventyr og sagn fra midten av 1830-tallet – etter hvert i nært samarbeid med Jørgen Moe. Resultatet av de første innsamlingsreisene ble presentert i "Norske folkeventyr, samlede af P.Chr. Asbjørnsen og Jørgen Moe", utgitt heftevis fra desember 1841.

«Asbjørnsen og Moes eventyrsamlinger, den første, fællessamlingen, og Asbjørnsens enesamling, er baade herhjemme i vor bevissthet og i utlandet blit staaende som det mest karakteristiske uttryk for norsk eventyrtradition» (Christiansen 1921:VII).

Norske Eventyr. En systematisk fortegnelse efter trykte og utrykte kilder ved Reidar Th. Christiansen. No. II av Norske Folkeminne utgjevne av Den Norske Historiske Kildeskriftkommision, Kristiania, Jacob Dybwad 1921.

Materiale i samlingen

I Norsk folkeminnesamling har vi Asbjørnsens folkeminneopptegnelser, notisbøker, almanakker, manuskripter og notater som også viser til hans øvrige virke som naturviter og forstmester.

I samlingen er det flere gjenstander etter ham som hans briller og reiseskrin. I tillegg har vi førsteutgaver av de fleste av de tidlige publiserte eventyr og sagn-utgivelsene og avisklipp med samtidige anmeldelser av publikasjonene fra norske og utenlandske aviser.

Folkediktning

Grunnlagsmaterialet for Peter Christen Asbjørnsens eventyr og sagnutgaver er digitalt tilgjengelige.

  • Folkeminneopptegnelser
    • Faksimiler av de første 31 konvolutter folkeminneopptegnelser.
  • Varianter
    • Folkeminneopptegnelser som Asbjørnsen selv klassifiserte og ordnet som Varianter.

 

Fotografier og diplomer

I Norsk folkeminnsamling finner du Asbjørnsens store fotosamling med fotografier og tegnede portretter av Peter Christen Asbjørnsen selv og en større samling fotografier av informanter, venner og bekjente. Vi har også en stor diplomsamling fra europeiske vitenskapsselskap som demonstrerer Asbjørnsens brede virkefelt og internasjonale ry. 

Deler av den store fotosamlingen er tilgjengelig på nett; et utvalg av hans diplomsamling, portretter og de første 96 fotografiene i hans private fotosamling.

Brev

I Norsk Folkeminnesamling finnes en stor brevsamling etter Peter Christen Asbjørnsen. Brevene består av korrepondanse med rundt 500 personer og inneholder omkring 1600 brev sendt både til og fra Asbjørnsen. Asbjørnsens nettverk var enormt og strakk seg utover Norges grenser. Etter flere utenlandsopphold hadde han skaffet seg kontakter i både England og Tyskland.

Naturvitenskapelige skrifter

Illustrasjon av en sjøstjerne i svart/hvitt.
Asbjørnsens sjøstjerne.  I 1853 gjør han et sensasjonelt funn i Hardangerfjorden etter selv å ha utviklet en ny bunnskrape

NFS har en stor samling notater og manuskripter som vitner om Peter Christen Asbjørnsens naturvitenskapelige interesser.

Denne delen av samlingen inneholder notater mv fra hans studietid i Tyskland, dit han med statsstipend i 1856 dro for å studere forstwissenschaft. NFS har også materiale fra hans publikasjoner og arbeid som naturviter, forstmester og som leder av Statens torvdriftsundersøkelser. Asbjørnsens virke som folkeopplyser og hans store populærvitenskapelige produksjon blant annet om sunnhet og økonomi blant alminnelige borgere gjenspeiles også i dette materialet.

Det meste av hans omfattende marinbiologiske dyresamling befinner seg i dag ved The Natural History Museum i Dublin. hvor Asbjørnsens internasjonale ry kommer til uttrykk i Brisinga endecacnemos Asbjørnsen, 1856, omtalt som en av museets hundre viktigste gjenstander. NFS har for øvrig en av disse sjøstjernene i gjenstandssamlingen.

Litteratur

  • Lie, Thore 2008.The introduction, Interpretation and Dissemination in Norway during the period 1860-90, in Engels, Eve-Marie & Thomas Glick (eds) 2008. The Reception of Charles Darwin in Europe: The Reception of British Authors in Europe, Vol 1, London:Continuum International Publishing Group.
  • Stenseth, Nils Chr. og Thore Lie 2012. En dør til Darwin: Darwin`s nye Skabningslære på nytt. I: Erik Henning Edvardsen (red.) En dør til Asbjørnsen og hans verden. Asbjørnsenselskapet/ Norsk Folkeminnesamling/ Aschehoug. 2012.

Anbefalt litteratur

  • Edvardsen, Erik Henning (red) 2012. En dør til Asbjørnsen og hans verden. NFL 166/Asbjørnsenselskapet, Aschehoug:Oslo.
  • Gjefsen, Truls 2001. Peter Christen Asbjørnsen - diger og folkesæl. Andersen & Butenschøn:Oslo.
  • Liestøl, Knut 1947. P.Chr.Asbjørnsen. Mannen og livsverket. Tanum:Oslo.