English version of this page

Norsk Folkeminnesamling

Det nordiske sagnkartet

Hekser og trollmenn, spøkelser, varulver, smådjelver og troll, alt i et digitalt kart. Lansert 30. januar 2018.

Trolldom i Norge

Trolldom i Norge er et digitalarkiv over tre typer kilder; svartebøker, trolldomsprosesser og trolldomssagn.

Eventyr og sagn

I Folkeminnsamlingens database kan du finne eventyr og sagn fra hele landet. Søk blant 700 eventyr og 1300 sagn som har levd i muntlig tradisjon.

Livshistorier

Les vanlige menneskers selvbiografiske fortellinger om stort og smått om norsk hverdagsliv og samfunn på 1800- og 1900-tallet.

Folkeminnesamlere

Her finner du brev og foto m.m. av kjente kulturpersonligheter i 1800-tallets Norge som P. Chr. Asbjørnsen, Jørgen Moe, Moltke Moe, Sophus Bugge og M.B. Landstad.

Kunnskapsproduksjon om liv og helse

Arkivet rommer også et stort kulturhistorisk materiale om trosforestillinger og skikker knyttet til liv og helse.

  • Ove Arbo Høegs plantenavnsmateriale
  • Gade & Grøns folkemedisinmateriale
  • Spørrelisten Ord og Sed

Livs- og årshøytider

Norsk Folkeminnesamling har et stort antall tradisjonsoppskrifter av høytidsskikker som for eksempel feiring av sankthans, jul og påske, konfirmasjon og bryllup. De gir innblikk i en innholdsrik festkultur av skikker og tradisjoner knyttet til viktige begivenheter i familie- og samfunnsliv.

Oppslåtte boksider der det blant annet står En nye Klage-Viise om en grov synderinde. Foto.Skillingstrykk

Skillingstrykk er billige ettbladstrykk som formidlet fortellinger til kjente melodier, om nyheter og underholdning, skrekk og gru, følelser og drama. 

Her vil du finne eksempler på skillingstrykk om ulike tema og lese nye studier av dette materialet slik kulturhistoriestudenter har skrevet om dem siden 2016.

 

Kunst i arkivet

Prinsesse med krone står øverst på et fjell med skyer over og under. Det står med håndskrift Jomfruen paa glasberget. Øverst oppe paa glasberget skulle kongsdatteren sitte. Tegning.Norsk Folkeminnesamling inneholder også kunsthistorisk interessant materiale som brev, illustrasjoner og tegninger, malerier og byster signert 1800- og 1900-tallets kjente norske kunstnere.

​​​Samlet sett utgjør det kunstrelaterte arkivalia ved NFS en spennende og viktig del av norsk kunst- og kulturhistorie. Vi gleder oss nå over å kunne presentere en brøkdel av materialet, gjennom lysbildefremvisningen ”Kunst i Norsk Folkeminnesamling”.

Alt materiale er selvsagt tilgjengelig ved besøk i arkivet.

 

 

Å fange folketroen

Folketro har alltid vært en av kjerneområdene for folkloristisk forskning. Fortellinger om nisser, drauger, dverger, hulder og haugtusser har fascinert både forskere og lekmenn. Men hvilken rolle er det disse fortellingene har spilt og spiller?Hvordan har de blitt samlet inn for å kunne spille rollen som fortellinger om folketro? Våren 2018 stilte vi disse spørsmålene og ba studentene skrive sine bacheloroppgaver om kunsten å fange folketroen.

Aktuelle saker

Arrangementer

Ingen kommende arrangementer

Om Norsk Folkeminnesamling

Norsk Folkeminnesamling ble grunnlagt i 1914, og er et kulturhistorisk nasjonalarkiv som består av tekst- og bildemateriale etter over 400 samlere.

En del av Norges dokumentarv

UNESCO. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization står det på den ene halvdel. På den andre står det Norges dokumentarv 2012. Memory of the World. Det er også tegninger som skisserer et hus for UNESCO og en sirkelform for Norges dokumentarv. Logo.

Kontakt

For alle henvendelser til Norsk Folkeminnesamling, kontakt fagansvarlig Line Esborg på folkeminner@ikos.uio.no

Følg oss på Facebook