Om samisk har påvirket skandinavisk grammatikk så kraftig, bør det finnes flere spor i ordforrådet, særlig i trøndersk og østlandsk

ILNs egen Hans-Olav Enger, professor i nordisk språk, forklarer hvorfor hypoteser om at visse skandinaviske særdrag skyldes samisk påvirkning, neppe holder vann.

Innafor nordisk språkvitenskap har det ikke vært vanlig å anta at samiske språk har påvirket de nordgermanske språka i vesentlig grad. I tradisjonelle skandinaviske språkhistorier har det altså knapt stått noe om samisk i avsnitt om grammatikk eller fonologi. Denne tradisjonelle synsmåten er likevel blitt utfordret av Jurij Kusmenko (2005, 2008), som tilskriver en hel serie skandinaviske særdrag samisk påvirkning.

Kusmenkos ideer har fått et visst gehør, men de har også møtt en del motbør. Hittil har argumentasjonen for hypotesene imidlertid hittil vært mye mer omfattende enn argumentasjonen mot. Det er kanskje ikke så merkelig, for hypotesene er uortodokse. 

Kusmenkos hypoteser fortjener å tas på alvor, også av skeptikerne. Foredraget er mitt forsøk på å forklare og forsvare skepsisen.

 

Publisert 26. sep. 2022 13:38 - Sist endret 26. sep. 2022 13:49