English version of this page

Flerspråklige landskap i den skandinaviske middelalderen (avsluttet)

Når den latinske skriftkulturen vokste frem i Skandinavia, møtte den en gammel lokal tradisjon med å skrive tekst på folkespråket med runer.

Inskripsjoner med runer og latinsk skrift.
Foto: Nils Lagergren

Om prosjektet

Bruk av ulike språk- og skriftsystem er sentrale faktorer i utviklingen av skriftkulturen i europeiske samfunn i middelalderen.

Skandinavia er i denne forbindelse et enestående tilfelle, der den latinske skriftkulturen, som suksessivt vokste fram fra slutten av 1000-tallet, møtte en 800 år gammel lokal tradisjon med å skriftfeste tekst på folkespråket med runer.

Innføringen av det latinske språket og alfabetet revolusjonerte skriftpraksisen i Norden. Den tidligere enspråklige runeskriftkulturen i Skandinavia ble flerspråklig og flerskriftlig.

Dette førte til en sameksistens mellom de to tradisjonene som varte i flere hundre år, til en samtidig anvendelse av de to språkene og alfabetene, og til gjensidig påvirkning. 

Mål

Målet med prosjektet var å:

  1. Analysere møtet mellom runeskriftkulturen og den latinske skriftkulturen gjennom forekomster av språk- og skriftblanding.
  2. Undersøke hvilken betydning dette møtet har hatt for utviklingen av litterasitet i Skandinavia mellom 1000- og 1500-tallet.

For mer informasjon se den engelske hovedsiden for prosjektet

Varighet

2020-2021

Finansiering

EU-flagDette prosjektet mottak finansiering fra den Europeiske unions Horisont 2020 forsknings- og innovasjonsprogram Marie Skłodowska-Curie, kontraktnummer 839290. 

Publisert 23. mars 2020 10:07 - Sist endret 15. des. 2023 10:26